NASA: Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă asta pentru viața pe Pământ

NASA: Soarele a intrat într-un nou ciclu solar. Ce înseamnă asta pentru viața pe Pământ

Ciclul solar cu numărul 25 a început, a anunțat NASA, in condițiile în care Soarele a început să fie monitorizat de la jumătatea secolului XVIII.

Experții de la NASA și de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA au făcut publice analizele și previziunile lor despre noul ciclu solar și cum ar putea acestea să afecteze viața și tehnologia pe Pământ, arată Science Alert.

Comisia pentru Previziuni a Ciclului Solar 25, un grup internațional de experți cofinanțat de NASA și NOOA, a anunțat că noul minim solar a fost înregistrat încă din decembrie 2019, acesta marcând începutul noului ciclu solar.

ADVERTISING

Potrivit experților, vor trece încă cinci ani până când ne vom afla în faza cea mai agresivă a Soarelui, din acest ciclu (de 11 ani). Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți și în prezent.

Citește și Cele mai apropiate imagini cu Soarele realizate vreodată

Dacă ciclul solar cu numărul 25 se ”va da în spectacol” sau nu rămâne de văzut. Oamenii de știință spun că este puțin probabil ca acest ciclu solar să fie unul „exploziv”. Ciclul solar 24 a fost destul de liniștit în comparație cu ciclurile precedente, care au fost cumva mai puternice decât ar fi fost normal.

ADVERTISING

„Asta nu înseamnă că nu există riscul condițiilor meteorologice extreme în spațiu. Impactul Soarelui asupra vieții noastre zilnice este cât se poate de real și prezent”, a declarat Doug Biesecker, fizician de la NOAA.

Aici, pe suprafața planetei, suntem protejați de kilometri întregi de atmosferă, astfel că ciclurile solare sunt aproape insesizabile. Dacă ai un pic de noroc, ai putea observa o creștere în activitatea aurorelor în timpul maximului solar. Însă, pentru mare parte din timp, nu trebuie să ne îngrijorăm că erupțiile solare ne-ar putea distruge viața așa cum o știm, au mai transmis experții.

ADVERTISING

Vezi și NASA a dat publicității un clip spectaculos cu Soarele, fotografiat non-stop timp de 10 ani (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇