Consumul de ciuperci scade riscul de depresie

Consumul de ciuperci scade riscul de depresie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cercetare recentă realizată în SUA a găsit o corelație între consumul de ciuperci și riscul scăzut de a suferi de depresie.

Datele legate de nu mai puțin de 24.000 de adulți din SUA, monitorizați în perioada 2005 – 2016, sugerează asta.

Pe lângă ingredientele conținute în mod normal de ciuperci - potasiu, care alungă anxietatea și care se găsește din belșug în ciupercile Champignon (Agaricus bisporus), sau agenții antiinflamatori și factorii neurotrofici legați de sănătatea creierului, care se găsesc mai ales în ciupercile Coama leului - oamenii de știință au mai descoperit un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de ergotioneină, aflat de asemenea în ciuperci.

ADVERTISING

Oamenii îl pot obține doar prin dietă, iar ciupercile îl au în cele mai mari concentrații dintre toate alimentele proaspete pe care le consumăm, arată Science Alert.

În studiile pe animale s-a descoperit că acest antioxidant traversează bariera sangvină care separă creierul de restul corpului, având efect chiar asupra sănătății neurologice.

Alte studii, realizate tot pe animale, au arătat că acest antioxidant joacă un rol inclusiv în sănătatea intestinului, unde există și neuroni care pot influența starea de spirit.

ADVERTISING

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de aminoacid ergotioneină, un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de oameni”, a explicat epidemiologul Djibril Ba, de la Penn State, implicat în studiu.

„Nivelurile ridicate de ergotioneină pot reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea diminua, de asemenea, simptomele depresiei”, a mai spus epidemiologul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇