Legătura neașteptată dintre astm și diabet. Ce au descoperit oamenii de știință

Legătura neașteptată dintre astm și diabet. Ce au descoperit oamenii de știință

Cercetătorii din Taiwan au descoperit o legătură între astm și diabet. Concret, persoanele cu astm sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, dar și cele cu diabet zaharat de tip 2 sunt de două ori mai predispuse de a fi diagnosticate cu astm.

Mecanismele care leagă cele două afecțiuni „rămân neclare”, au declarat cercetătorii, conform News-Medical.

Concluziile au rezultat în urma unei meta-analize ce a cuprins 17 milioane de persoane din 14 studii efectuate în Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Statele Unite, Coreea, Singapore, China și Israel.

ADVERTISING

Oamenii de știință au descoperit că diabeticii de tip 2 sunt cu 83% mai predispuși să dezvolte astm, comparativ cu persoanele care nu sufereau de diabet.

Iar relația funcționează și invers: persoanele cu astm sunt cu 28% mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2. În plus, severitatea astmului unei persoane a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare de diabet.

O analiză suplimentară a arătat că afecțiuni precum hipertensiunea arterială și dislipidemia (niveluri anormale de grăsimi în sânge) sunt asociate cu un risc crescut atât de astm, cât și de diabet zaharat de tip 2.

ADVERTISING

Cercetările arată că astmul și diabetul ar putea avea aceleași cauze de bază sau ar putea avea factori în comun, au mai declarat cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇