O varietate mai sănătoasă de orez ar putea contracara diabetul de tip 2, spun oamenii de știință filipinezi. În această țară, dar și în India, urmează să fie cultivat un tip de orez special, cu un indice glicemic mai scăzut și mai multe proteine.
Peste 537 de milioane de adulți din întreaga lume trăiesc cu această boală cronică și se așteaptă ca numărul pacienților să ajungă la 783 de milioane până în 2045, scrie The Guardian.
”Prevalența globală a diabetului este în creștere și devine un motiv de îngrijorare tot mai mare. Este mare în țările cu venituri mari de câteva decenii, dar din ce în ce mai mult asistăm la creșteri rapide și în țările cu venituri mici și medii”, a declarat Lindsey Smith Taillie, epidemiolog nutrițional și profesor la Universitatea din Carolina de Nord.
Peste 60% dintre persoanele cu diabet zaharat trăiesc în Asia, iar peste 90% din orezul mondial este produs și consumat în regiunea Asia-Pacific.
Orezul alb are un indice glicemic ridicat, ceea ce poate cauza creșteri ale cantității de zahăr din sânge. Cercetările arată o legătură între consumul de orez și bolile netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Cum deprinderile alimentare ale oamenilor sunt greu de schimbat peste noapte, atunci intervenția asupra acestui aliment ar putea avea rezultate pozitive, au gândit oamenii de știință.
După ce o echipă internațională a analizat 380 de mostre de semințe pe parcursul a 10 ani pentru a identifica gene și markeri cu un indice glicemic mai scăzut și un conținut mai mare de proteine, a ales și combinat mai multe specii, rezultând un tip de orez mai sănătos, inclusiv sau mai ales pentru diabetici.
Până acum, noul tip de orez nu a fost cultivat decât în laboratoare, dar situația se va schimba foarte curând, au dat asigurări oamenii de știință.