Tratament promițător pentru diabet, care stimulează celulele producătoare de insulină cu 700%! Boala ar putea fi inversată

Tratament promițător pentru diabet, care stimulează celulele producătoare de insulină cu 700%! Boala ar putea fi inversată
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au descoperit o combinație de tratament care crește semnificativ numărul celulelor producătoare de insulină, inversând efectiv diabetul.

E vorba despre un tratament medicamentos care a fost capabil să crească celulele producătoare de insulină (cunoscute sub numele de celule beta) cu 700% pe parcursul a trei luni, la șoareci, inversând boala.

E prima oară când o combinație de medicamente poate face asta, au transmis cercetătorii de la centrele medicale Mount Sinai și City of Hope din SUA.

ADVERTISING

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent nu mai puțin de 422 de milioane de persoane suferă de diabet la nivel mondial.

Celulele beta sunt celulele situate în pancreas responsabile de producerea insulinei, care reglează nivelul zahărului/glucozei din sânge în organism.

La persoanele care suferă de diabet, numărul și calitatea acestor celule sunt reduse, iar în absența unor modalități de regenerare a acestora, diabetul devine ireversibil și este gestionat, de obicei, prin injecții regulate cu insulină pentru diabetul zaharat de tip 1 și medicamente specializate pentru diabetul zaharat de tip 2.

ADVERTISING

Studiile anterioare s-au axat în principal pe cultivarea de noi celule beta într-un mediu de laborator, apoi pe transplantul acestora fie direct la șoareci, fie într-un dispozitiv mic implantat la om.

În cadrul celui mai recent studiu preclinic, oamenii de știință au reușit să cultive cu succes celule producătoare de insulină direct în corpul șoarecilor diabetici și să restabilească funcția celulelor beta, se arată într-un raport publicat de Science Translational Medicine.

Noul tratament este o terapie combinată care utilizează harmina, un compus natural găsit în anumite plante, împreună cu agoniștii receptorilor GLP1, o clasă de medicamente precum Ozempic, utilizate în mod obișnuit pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2.

ADVERTISING

Un număr mic de celule beta umane a fost implantat în șoareci care nu aveau sistem imunitar.

„Terapia combinată a tratat acești șoareci, iar diabetul lor a fost rapid inversat”, au explicat oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇