Descoperire neașteptată: Un medicament experimental, testat împotriva cancerului, ar putea trata diabetul

Descoperire neașteptată: Un medicament experimental, testat împotriva cancerului, ar putea trata diabetul

Cercetătorii americani au făcut o descoperire neașteptată studiind cancerul pancreatic. Ei au constatat că un medicament experimental, testat împotriva cancerului pancreatic, ar putea fi folosit pentru a trata diabetul. În studii recente, medicamentul a ”păcălit” pancreasul să producă insulină.

În 2016, doi cercetători de la Universitatea din Pittsburgh (Pitt), dr. Farzad Esni, și Jing Hu, au făcut un experiment pe șoareci, în care au șters una dintre cele două copii ale genei care codifică o enzimă numită kinaza de adeziune focală (FAK).

ADVERTISING

Ei erau interesați de rolul FAK în cancerul pancreatic, dar o descoperire surpriză a dus cercetarea într-o direcție diferită.

„Pancreasul arăta ciudat, aproape ca și cum ar fi încercat să se regenereze după o leziune”, a declarat într-un comunicat dr. Farzad Esni, profesor de chirurgie la universitatea menționată și cercetător la Centrul de cancer Hillman și Institutul pentru medicina regenerativă McGowan.

Și mai ciudat, un grup de celule din pancreas secretau atât insulină, cât și amilază.

La șoarecii normali și la oameni, insulina, hormonul care reglează glicemia, este produsă de celulele beta, în timp ce amilaza, o enzimă digestivă, este fabricată de celulele acinare.

ADVERTISING

Funcțiile celulelor acinare și ale celulelor beta sunt foarte distincte, așa că nu avea sens ca acest grup de celule să arate ca o combinație a celor două.

Explicațiile unui astfel de fenomen erau câteva, dar oamenii de știință nici nu îndrăzneau să spere: „Ar fi putut fi un efect al experimentului nostru, celulele beta ar fi putut începe să producă amilază sau celulele acinare ar fi putut începe să producă insulină – ceea ce ar fi fost un fel de descoperire a Sfântului Graal”, a explicat dr. Esni.

ADVERTISING

În final s-a dovedit că oamenii de știință au dat, de fapt, peste acest „Sfânt Graal”.

Acum, un nou raport stipulează clar că medicamentul care inhibă FAK a transformat celulele acinare în celule derivate din acinare producătoare de insulină (ADIP) și a ajutat la reglarea glicemiei la șoarecii diabetici și la o primată. Descoperirile sugerează că inhibitorii FAK ar putea fi o alternativă la insulina administrată pacienților diabetici.

Următorul pas este un studiu clinic pentru a testa inhibitorul FAK la pacienții cu diabet. Marele avantaj al medicamentului este că se administrează oral.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇