Copiii care sunt predispuși la diabet de tip 1 și consumă adesea banane, ovăz și iaurt sunt mai predispuși să facă boala, este concluzia neașteptată a unui studiu realizat în Finlanda.
Același studiu, realizat pe peste 5.500 de copii susceptibili genetic la diabet de tip 1, monitorizați de la naștere până la vârsta de 6 ani, a arătat că un efect opus, benefic, îl au căpșunile, afinele și în general fructele de pădure, scrie The Guardian.
Grâul a apărut, de asemenea, în urma studiului ca factor de risc pentru forma autoimună de diabet, în timp ce legume precum broccoli, conopida și varza au avut un efect protector.
”Multe dintre alimentele pe care le-am găsit asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1 și cu procesul bolii sunt considerate parte a unei diete sănătoase”, a declarat autorul studiului, oferind și o explicație pentru acest fenomen.
Potrivit lui Suvi Virtanen, de la Institutul finlandez pentru Sănătate și Bunăstare, unele produse alimentare pot conține urme de pesticide, ceea ce în cazul fructelor de pădure nu se întâmplă.
În plus, cele din urmă vin la pachet cu ”polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația care este asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1”, a mai spus autorul studiului.