Harta centrelor de evaluare Covid-19 şi circuitul pacientului explicat de ministrul Rafila

Harta centrelor de evaluare Covid-19 şi circuitul pacientului explicat de ministrul Rafila

Harta centrelor de evaluare Covid-19, unde cei care au fost testați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pot merge pentru a fi văzuți de un medic și a primi tratament ambulatoriu, deci fără să mai fie internați în spitale, a fost publicată de Ministerul Sănătății.

Până acum, au fost listate 174 de centre de evaluare din toată țara, însă ar urma să fie peste 200, în total.

Intră și vezi care este cel mai apropiat centru la care te poți prezenta, în caz de nevoie!

ADVERTISING

Atenție! Nu se merge pentru testare în aceste centre, ci pentru a primi tratament, dacă deja a fost depistată boala, iar simptomele sunt ușoare sau nu sunt prezente.

Chiar dacă aceste centre sunt tot în incinta spitalelor, accesul pacienților ar urma să fie mult mai ușor. Abia de acolo, dacă medicii decid că este cazul, pacienții vor fi trimiși să se interneze.

Într-o emisiune moderată de Ioana Ene Dogioiu, la Europa FM, ministrul Alexandru Rafila a explicat circuitul pacientului în centrele de evaluare.

ADVERTISING

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este Covid, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează, pentru că avem deja 3.500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […].

Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre.

ADVERTISING

La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo.

La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și, în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital. Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila.

Harta a fost realizată cu ajutorul STS folosind platformele OpenStreetMap și Leaflet.

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇