Formele grave de COVID-19 pot fi prevenite prin exerciții fizice, arată un cercetător din Iași

Formele grave de COVID-19 pot fi prevenite prin exerciții fizice, arată un cercetător din Iași

Bogdan Hagiu, conferenţiar universitar și cercetător din Iași, a studiat impactul sportului asupra infecţiei COVID și spune că a ajuns la concluzia că formele grave ale bolii pot fi prevenite cu exerciţii fizice făcute moderat. Sunt recomandate exerciţiile fizice de anduranță.

Publicitate

Sportul nu îi ajută doar pe cei care vor să arate bine, ci protejează și împotriva viruslui COVID-19.

Bogdan Hagiu, medic şi conferenţiar universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, spune că pot fi prevenite formele grave de COVID-19, dacă exerciţiile fizice sunt făcute moderat.

Coronavirus: De ce rata de pozitivitate este mai mare în zilele de duminică şi luni, deşi se fac mai puţine teste

Medicul spune că mişcarea îmbunătăţeşte funcţionalitatea mitocondriilor, organitele celulare care produc energie în corp. Acestea sunt primele atacate de virus şi pot duce la forme grave ale infecţiei cu COVID.

Ce exerciții sunt recomandate

Publicitate

Sunt recomandate exerciţiile fizice făcute acasă, la sală sau afară, cu greutatea corpului, cele mai eficiente fiind cele de anduranţă: alergat sau bicicletă.

Exagerarea nu este indicată.

OMS, despre eficacitatea tratamentului cu plasmă pentru COVID-19: Dovezile sunt de slabă calitate

„Excesul de efort fizic, supra-antrenamentul, s-a observat: creşte uşor riscul de a contracta boala”, spune Bogdan Alexandru Hagiu, conferenţiar universitar Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi.

Întrebat dacă atleţii, sportivii, sunt mai expuşi de a contacta boala, profesorul a răspuns că primele observații au demonstrat acest lucru.

„Primele observaţii, da. Efortul respiraţiei, pătrundea virusul mai adânc în plămâni. Este vorba de creşterea cortizolului”, a explicat profesorul.

„Trebuie să le executăm corect, să avem o dozare normală. Anduranţa este rezistenţă cardio-vasculară sau neuromusculară. Pot lucra în sală, cu greutatea corpului afară. Avem parcuri pentru fitness, pajişti unde putem alerga”, este sfătul lui Mihai Moroşanu, antrenor de fitness.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇