Ce să mănânci ca să trăiești mai mult: Cercetătorii au o veste bună

Ce să mănânci ca să trăiești mai mult: Cercetătorii au o veste bună

Riscul de deces prematur poate fi redus cu aproape 20% consumând, la alegere, mai multe alimente din patru mari modele de dietă sănătoasă, arată un studiu.

Persoanele care au urmat cu grijă oricare dintre modelele de alimentație – toate concentrându-se pe consumul mai mare de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase – au un risc mai mic de a muri din cauza unor boli precum cancerul, bolile cardiovasculare și neurodegenerative, relatează CNN.

Un studiu publicat de jurnalul științific JAMA Internal Medicine arată că există mai multe moduri de a mânca bine și de a obține beneficii pentru sănătate.

E o veste bună, pentru că oamenii se plictisesc repede cu un singur stil alimentar, arată dr. Frank Hu, coautor al studiului.

"Înseamnă că avem multă flexibilitate în crearea propriilor modele alimentare sănătoase care pot fi adaptate la preferințele individuale, starea de sănătate și cultură", a adăugat acesta.

ADVERTISING

"De exemplu, dacă urmezi dieta mediteraneană, iar după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți să treci la DASH (dietă care are ca obiectiv reducerea tensiunii arteriale mărite - n.red.) sau poți să treci la o dietă semi-vegetariană. Sau poți să urmezi liniile dietei americane și să-ți creezi propriul meniu sănătos", a spus Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Singura condiție este să respecți principiile acestor modele.

Cele patru stiluri alimentare majore

Studiul a urmărit obiceiurile alimentare la peste 75.000 de femei care s-au înscris într-un studiu național al asistentelor medicale și pe cele de la peste 45.000 de bărbați dintr-un alt studiu de amploare, iar cercetarea a durat mai mult de 36 de ani.

"Este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii pentru analizarea obiceiurilor alimentare și a riscului pe termen lung de deces prematur și de deces din cauza unor boli grave", a spus Hu.

ADVERTISING

Niciunul dintre participați nu suferea de boli cardiovasculare la începutul studiului, iar câțiva erau fumători. La fiecare patru ani, toți au primi chestionare despre alimentația lor.

Hu și echipa lui au analizat cât de fidel au urmat aceștia cele patru mari stiluri alimentare care respectă recomandările pentru o dietă sănătoasă din Statele Unite. Aceste stiluri sunt:

  • Dieta mediteraneană, care include fructe, legume, cereale integrale, nuci, verdețuri, pește și mult ulei de măsline. "Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe cele mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcoolul moderat", a spus Hu.
  • Dieta sănătoasă pe bază de plante, care se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale, în detrimentul tuturor produselor de origine animală și alcoolului. "Aceasta descurajează chiar și opțiuni mai sănătoase, precum peștele și unele produse lactate", a spus Hu, adăugând că nici unele produse vegetale, precum cartofii, nu sunt acceptate în această dietă.
  • Healthy Eating Index, care are ca obiectiv respectarea recomandărilor nutriționale elementare din SUA. Acest stil promovează alimentele sănătoase, cele vegetale, descurajând consumul de carne roșie și procesată, zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool.
  • Alternate Healthy Eating Index, dezvoltat la Harvard. Acest model alimentar folosește cele mai bune dovezi disponibile pentru a include alimente și nutrienți asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice. "Aici am inclus nuci, semințe, cereale integrale și un consum redus de carne roșie și procesată și băuturi îndulcite. Consumul moderat de alcool este permis", a spus Hu.
ADVERTISING

Ce au descoperit cercetătorii

După analizarea stilului alimentar al fiecăruia, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de apropierea lor de cele patru modele de alimentație sănătoasă.

"Grupul cu cea mai mare apropiere comparat cu cel cu cea mai mică a fost asociat cu o reducere de aproximativ 20% a tuturor cauzelor de mortalitate", a spus dr. David Katz, președintele și fondatorul ONG-ului True Health Initiative.

Studiul a mai arătat că riscul de deces provocat de anumite boli cronice se reduce dacă oamenii își îmbunătățesc dieta în timp:

  • participanții care și-au îmbunătățit dieta cu 25% au avut un risc cu 6-13% mai mic de a muri de boli cardiovasculare și cu 7-18% mai mic de a muri de cancer.
  • riscul de deces din cauza unor boli neurodegenerative, precum demența, s-a redus cu 7%.
  • riscul de deces provocat de bolile respiratorii s-a redus și mai mult, cu 35-46%.

Cercetarea s-a bazat pe răspunsurile participanților în privința preferințelor alimentare și, de aceea, a indicat doar un raport de asociere, nu unul de tip cauză-efect între mâncare și starea de sănătate. Însă faptul că oamenii au primit chestionarele la fiecare patru ani într-un interval atât de lung a dat greutate rezultatelor obținute, subliniază Hu.

Experții spun că nu este niciodată prea târziu pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în privința reducerii deceselor premature și a diferitelor cauze de deces prematur.

"Oamenii au, de asemenea, multă flexibilitate în crearea propriului model de alimentație sănătoasă. Dar principiile comune - să mănânci mai multe alimente vegetale și mai puțină carne roșie, carne procesată, mai puțin zahăr și sare - ar trebui să rămână, indiferent de tipul dietei pe care vrei să-l creezi", a conchis autorul studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇