Câtă miere trebuie să mănânci în fiecare zi ca să-ți reduci glicemia și colesterolul (studiu)

Câtă miere trebuie să mănânci în fiecare zi ca să-ți reduci glicemia și colesterolul (studiu)

Înlocuirea îndulcitorilor adăugaţi în alimentaţie, cum ar fi zahărul din ceai, cu miere poate reduce riscurile de boli asociate cu consumul prea mare de zahăr, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă şi boala ficatului gras non-alcoolic.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au analizat rezultatele a 18 studii care au inclus peste 1.100 de participanţi şi au constatat că mierea crudă, provenită dintr-o singură sursă florală, a avut cel mai mare efect pozitiv asupra organismului.

Aceştia au constatat că aceasta a redus glicemia şi numărul de lipoproteine cu densitate scăzută (sau "colesterolul rău") din sânge.

ADVERTISING

Consumul de miere a crescut, de asemenea, lipoproteinele de înaltă densitate (”colesterolul bun"). Toţi participanţii la studiu au urmat o dietă în general sănătoasă, iar zahărul a reprezentat 10% sau mai puţin din aportul lor caloric zilnic, potrivit Independent.

Studiul a constatat că mierea provenită dintr-o singură sursă florală "a produs în mod constant efecte neutre sau benefice" asupra organismului.

Realizarea studiului

Participanţilor li s-a administrat în medie 40 de grame, adică aproximativ două linguri de miere zilnic, pe parcursul a opt săptămâni. Cele mai multe beneficii au fost observate la persoanele care au consumat miere crudă, de Acacia falsă sau de Lăcrămioară neagră. Cu toate acestea, mierea şi-a pierdut multe dintre beneficiile pentru sănătate după ce a fost încălzită la peste 65 de grade Celsius.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tauseef Khan, cercetător principal la Facultatea de Medicină a Universităţii, a declarat că rezultatele au fost surprinzătoare, deoarece mierea "este în proporţie de 80% zahăr".

„Dar mierea este, de asemenea, o compoziţie complexă de zaharuri comune şi rare, proteine, acizi organici şi alţi compuşi bioactivi care foarte probabil au beneficii pentru sănătate", a spus Khan.

Experţii au declarat că rezultatele au arătat că nu toate zaharurile ar trebui tratate la fel de către oficialii din domeniul sănătăţii şi nutriţiei.

ADVERTISING

„Nu spunem că ar trebui să începeţi să consumaţi miere dacă în prezent evitaţi zahărul", a spus Khan. „Concluzia este mai mult despre înlocuire, dacă folosiţi zahăr de masă, sirop sau alt îndulcitor, schimbarea acestor zaharuri cu miere ar putea reduce riscurile cardiometabolice".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇