Un fost consilier al lui Trump a fost inculpat pentru că a lucrat în secret în favoarea Emiratelor Arabe

Un fost consilier al lui Trump a fost inculpat pentru că a lucrat în secret în favoarea Emiratelor Arabe

Un colaborator apropiat al lui Donald Trump a fost inculpat pentru că ar fi încercat să-l influenţeze pe preşedinte în beneficiul Emiratelor Arabe Unite (EAU) între 2016 şi 2018, fără să-şi declare activităţile de lobby.

Thomas Barrack şi alţi doi bărbaţi sunt acuzaţi că au încercat să orienteze politica externă a lui Donald Trump în timpul campaniei din 2016 şi, ulterior, a administraţiei sale, notează AFP.

Ceilalţi doi inculpaţi "au capitalizat în mod repetat relaţiile de prietenie ale lui Thomas Barrack şi accesul lui la un candidat care a fost ales în cele din urmă preşedinte" pentru "a promova interesele unui guvern străin fără să dezvăluie adevărata lor loialitate", a explicat procurorul general adjunct pentru securitatea naţională, Mark Lesko.

Omul de afaceri Thomas Barrack, 74 de ani, a fost "consilier neoficial" al campaniei candidatului republican între aprilie şi noiembrie 2016, înainte de a fi numit la conducerea comitetului de organizare a învestiturii celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Începând din ianuarie 2017, el a consiliat înalţi responsabili guvernamentali cu privire la politica americană în Orientul Mijlociu.

Ce a făcut concret

Potrivit Departamentului de Justiţie, Thomas Barrack ar fi inclus declaraţii favorabile EAU într-un discurs de campanie al lui Donald Trump despre politica energetică americană, în mai 2016.

În martie 2017, el ar fi făcut campanie pentru desemnarea unui candidat susţinut de Emirate pentru postul de ambasador al SUA în acea ţară.

Thomas Barrack ar fi furnizat, de asemenea, informaţii confidenţiale unuia dintre ceilalţi inculpaţi despre reacţiile administraţiei Trump după discuţiile dintre responsabili americani şi reprezentanţi ai EAU la Casa Albă.

Practicile de lobby în favoarea unor guverne străine sunt reglementate strict în Statele Unite, ţară care consideră Emiratele Arabe Unite un aliat regional tradiţional.

Înainte de Thomas Barrack, alţi câţiva colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump au fost condamnaţi pentru activităţile lor în beneficiul unor guverne străine.

Paul Manafort, fost manager de campanie al lui Donald Trump în 2016, şi fostul său consilier Roger Stone au fost puşi sub acuzare în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din SUA. Ei au fost graţiaţi de fostul preşedinte la sfârşitul mandatului său.

Vezi și Lista completă a infractorilor graţiaţi de Trump. Printre ei se află omul care l-a dus pe Dragnea în SUA, dar şi inginerul care a furat tehnologia Google pentru Uber


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇