Surse SPOT - Cinci miniștri din actualul Guvern rămân, Rareş Bogdan favorit la Interne. O decizie va fi luată miercuri

Surse SPOT - Cinci miniștri din actualul Guvern rămân, Rareş Bogdan favorit la Interne. O decizie va fi luată miercuri

Discuțiile pentru formarea viitorului guvern s-au accelerat după ce Ludovic Orban a demisionat luni seară din funcția de premier. Ce partide intră în guvernul de centru-dreapta anunțat de Klaus Iohannis, ce ministere vor fi cedate și cine va fi noul premier sunt printre întrebările la care toată lumea așteaptă răspuns.

SpotMedia.ro a vorbit cu persoane apropiate discuțiilor și am aflat, astfel, câteva informații.

Sursele politice consultate susțin că PNL propune la acest moment ca, cel puțin pentru următoarele 6 luni, configurația Guvernului să fie următoarea: Nicolae Ciucă să fie premier, să existe 3 vicepremieri - unul din partea USR-PLUS (responsabil cu avizarea legilor), Kelemen Hunor din partea UDMR și Rareș Bogdan din partea PNL.

ADVERTISING

De asemenea, pe pozițiile actuale, din partea PNL ar urma să rămână Florin Cîțu la Finanțe, Cătălin Predoiu la Justiție, Bogdan Aurescu la Externe, Lucian Bode la Transporturi și Marcel Boloș la Fonduri Europene.

Sursele politice consultate de SpotMedia.ro mai susțin că favorit în cursa pentru preluarea portofoliului Ministerului de Interne, în locul lui Marcel Vela, este Rareș Bogdan.

Celelalte portofolii ar urma să fie distribuite între PNL, USR-PLUS și UDMR. Două portofolii pe care se pare că nimeni nu le vrea sunt Educația și Sănătatea.

Cristian Ghinea, USR: Problema e că nu negociem cu PNL. Nu intrăm la guvernare, dacă toate avizele sunt la PNL – Interviu video

ADVERTISING

Rareș Bogdan confirmă că PNL îl vrea pe Nicolae Ciucă premier plin

Unele informații par să fie confirmate de Rareș Bogdan. Într-o emisiune la postul public de televiziune, europarlamentarul a anunţat că liberalii vor discuta, miercuri, la prânz, propunerile de premier cu care vor merge la preşedintele Klaus Iohannis, iar acestea vor fi validate miercuri seară în cadrul BPN.

Bogdan afirmă că vor fi ”trei – patru propuneri” din care Klaus Iohannis să poată alege. În legătură cu ministerele pe care le-ar vrea liberalii, Rareş Bogdan a afirmat că, în baza rezultatelor alegerilor, PNL va avea probabil ”10 – 11 ministere din 18”.

ADVERTISING

”Mâine discutăm şi vom valida, probabil seara, la 19:00 sau 20:00 o sa avem BPN, după ce, la prânz vom sta de vorbă pe propuneri”, a declarat, marţi seară, Rareş Bogdan, întrebat despre propunerile de premier, potrivit News.ro.  

Bogdan a explicat că vor fi ”3-4 propuneri”, Nicolae Ciucă fiind una dintre acestea.  

”Noi facem propunerile şi domnia sa va alege (preşedintele Klaus Iohannis – n.red.) pentru că va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa şi într-un parteneriat asumat cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu USR-PLUS şi UDMR. Nu pot să vă spun nume pentru că nu e corect. Pe domnul Ciucă vi l-am spus pentru că este, practic, premierul în exerciţiu”, a mai afirmat Bogdan.  

Întrebat în continuare de jurnalişti dacă toate propunerile vor fi din rândul membrilor PNL, Bogdan a afirmat: ”Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”.  

Rareș Bogdan: Hellvig are o treabă foarte bună la SRI. De ce vreți să-l luați de acolo?

Chestionat despre o eventuală propunere a lui Eduard Hellvig, Rareş Bogdan a afirmat că acesta ”a reformat un serviciu, e un om cu un rol cheie” şi ”are un mandat extrem de performant”.    

”Cred că are o treabă foarte bună şi este foarte bun, de ce vreţi să-l luaţi de acolo?”, a mai afirmat Bogdan.  

Întrebat despre ministerele pe care le-ar vrea PNL, europarlamentarul liberal a afirmat: ”Dacă ar fi după mine, aş păstra toate ministerele, pentru că am mare încredere în colegii mei. (...) Important este să venim cu ponderea în urma rezultatelor, foarte probabil nu vom putea avea mai mult de 10-11 ministere din 18”.  

”Premierul trebuie, obligatoriu, să poată colabora cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor”, a adăugat Rareş Bogdan.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇