Cristian Ghinea, USR: Problema e că nu negociem cu PNL. Nu intrăm la guvernare, dacă toate avizele sunt la PNL - Interviu video

• Nicușor Dan „a adus” minus 6.000 de voturi la PNL
• Demisia lui Ludovic Orban, o manevră de PR isteață
Cristian Ghinea, USR: Problema e că nu negociem cu PNL. Nu intrăm la guvernare, dacă toate avizele sunt la PNL - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

În niciun caz nu putem intra la guvernare și toate avizele să fie doar la PNL. A veni și a spune „noi vrem premierul și toate ministerele importante” nu e un mod rezonabil de a negocia, afirmă europarlamentarul USR, Cristian Ghinea.

Problema e că nu negociem cu PNL. Nu avem o reacție nici măcar pe surse din partea PNL la propunerile noastre de măsuri, spune Cristian Ghinea într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Iată principalele declarații:

  • Nu sunt mulțumit de rezultatul USR-PLUS, pentru că o parte din publicul antisistem s-a dus la un partid extremist.
  • Din „sexomarxiști” nu ne-au scos și s-a ajuns ca marele PNL are nevoie absolută de noi pentru a organiza guvernarea.
  • Nicușor Dan „a adus” minus 6.000 de voturi la PNL.
  • Nu văd de ce s-ar pune problema schimbării conducerii USR când obiectivul intrării la guvernare a fost atins, când intrăm în negocieri foarte grele cu PNL.
  • Tot văd prin presă declarații neelegante în care ni se pune în vedere să stăm la locul nostru în viitoarea coaliție.
  • Dacă nu e un echilibru și unul spune că vrea toate ministerele importante, iar restul ia ce rămâne, nu pleacă bine negocierea. O coaliție dezechilibrată sădește semințele certurilor viitoare.
  • Nu cred că a fost o idee bună demisia lui Ludovic Orban, pentru că lasă Guvernul fără OUG.
  • Demisia nu a rezolvat nimic. Asistăm la o manevră de PR isteață. A renunțat la o funcție pe care o pierdea oricum.
  • Nu ne cramponăm de nominalizarea lui Dacian Cioloş. E prerogativa președintelui să numească premierul.
  • Dacă nu ne așezăm pe un road-map, această coaliție va deveni foarte repede disfuncțională.
  • Întâi discutăm măsurile, apoi o reorganizare a Executivului, apoi portofoliile.
  • Decizia finală nu e la Dan Barna sau Dacian Cioloș, ci la Comitetul Politic. Depinde foarte mult de cât de nerezonabili sunt partenerii de coaliție.
  • Președintele României va avea un rol foarte important în crearea coaliției.
ADVERTISING
USR: Nu intrăm la guvernare, dacă toate avizele sunt la PNL

Sunteți mulțumit de rezultatul USR-PLUS, 15%?

Nu, suntem în josul marjei de așteptare care era de 80-110 parlamentari. Dar nu sunt mulțumit pentru că o parte din publicul antisistem s-a dus la un partid extremist.

Mă tem de faptul că partidele tradiționale se vor muta spre naționalism și cu atât mai important e rolul unui pol liberal european care este USR-PLUS.

Este ironic că am fost atât de atacați și de terfeliți în campanie de către PSD și PNL, au pus toate tunurile pe noi și iată că nu noi eram amenințarea reală la adresa sistemului. Noi vrem să-l reformăm. Pericolul este forța extremistă anti-sistem.

Din „sexomarxiști” nu ne-au scos și s-a ajuns ca marele PNL are nevoie absolută de noi pentru a organiza guvernarea.

Ați fi vrut să nu aibă nevoie absolută de dvs?

Nu, doar remarc ironia că am fost ținta predilectă a PNL în campanie.

7 din 10 oameni nu s-au dus la vot, inclusiv electoratul dvs. De ce nu l-ați mobilizat, mai ales că aveți un electorat mai puțin înfricoșat de Covid, după cum se vede în marile orașe, unde lumea mișună?

Am făcut toate eforturile necesare, evident că pandemia strică logica de campanie, noi eram buni să facem campanie pe stradă, ceea ce era greu de făcut. Asta ne-a afectat capacitatea de mobilizare.

Aceasta a fost o cauză structurală, a doua a fost efectul faptului că au fost puse tunurile pe noi prin mijloace abjecte. La București tocmai câștigasem Primăria Capitalei….

…N-ați prea câștigat-o. Dl Dan e cu arme și bagaje la PNL, doar carnetul de partid îi lipsește.

Am câștigat coaliția PNL-USR-PLUS. Speram că vom merge în această formulă câștigătoare și la alegerile parlamentare, a fost o rupere brutală a coaliției din partea PNL și a primarului general, iar efectul a fost evident.

ADVERTISING

De ce ar vota oamenii două partide care după o lună și jumătate de când au câștigat Primăria își dau la gioale în acest mod?

Nicușor Dan a făcut mai mult decât să spună: „votați PNL!” Au printat în București 300.000 de fluturași cu mesajul „PNL e mai bun decât USR”.

Și câte voturi a adus Nicușor Dan pentru PNL?

„A adus” minus 6.000 de voturi la PNL. La parlamentare, PNL a avut în București cu 6.000 de voturi mai puțin decât pentru Consiliul General.

Deci Nicușor Dan a reușit să le piardă voturi, s-a pus pe sine într-o situație ridicolă și l-a pus într-o situație ridicolă și pe Ludovic Orban, artizanul acestei strategii. PNL a pierdut Bucureștiul la scor cu acest sprijin cu tot.

USR-PLUS e ca restaurantele moderne, ale căror bucătarii sunt în mijlocul localului sau dincolo de niște geamuri uriașe și toată lumea poate vedea ce se întâmplă acolo.

Dar spectacolul păruielii generale constante, mai ales din USR, nu a demobilizat și el?

Aș respinge în primul rând termenul de păruială generală. USR-PLUS e ca restaurantele moderne, ale căror bucătarii sunt în mijlocul localului sau dincolo de niște geamuri uriașe și toată lumea poate vedea ce se întâmplă acolo.

Este efectul nedorit al faptului că suntem două partide democratice în care membrii aleg listele, conform statutului făcut în 2016 de Nicușor Dan.

Unii dintre cei care nu au prins loc fruntaș au ales să facă un fel de presiune asupra conducerii partidului, dar nu cred că a avut mare efect. Pentru că supărările cele mai mari au fost în București și în diaspora, pe care le-am câștigat.

Nu spun că acest efect de bulă e fericit, dar nu prea văd cum poate fi împiedicat, când ai o democrație internă reală. Ciolacu și Orban au pus candidații cu mâna lor pe liste.

ADVERTISING

Oamenii care sunt pe liste sunt cei care au știut să facă echipe. Vedetele care se autoproclamă cel mai bun senator, cea mai bună senatoare, dar care permanent atacă partidul în public, au fost sancționate de membri când au avut ocazia.

Nu văd de ce s-ar pune problema schimbării conducerii USR când obiectivul intrării la guvernare a fost atins, când intrăm în negocieri foarte grele cu PNL.

Din bucătăria deschisă se aud solicitări de demisie a dlui Barna după rezultatul de care nici dvs nu sunteți mulțumit. S-ar impune primenirea de lidership?

Nu. Cerutul demisiei conducerii e un ritual semestrial la USR. Dar e cerută de numai câteva voci, tot un efect al bucătăriei deschise.

Nu văd de ce s-ar pune problema schimbării conducerii când obiectivul intrării la guvernare a fost atins, când intrăm în negocieri foarte grele cu PNL.

Și tot văd prin presă declarații neelegante în care ni se pune în vedere să stăm la locul nostru în viitoarea coaliție.

Declarațiile cui?

Declarațiile lui Rareș Bogdan, care a spus țanțoș „avem o coaliție cu USR-PLUS, UDMR și minoritățile, noi avem premierul și premierul trebuie să aibă Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, al Justiției, de Finanțe, de Interne”.

Ministerele nu sunt ale premierului, sunt susținute de o coaliție majoritară în Parlament, care trebuie să fie echilibrată.

Dacă nu e un echilibru și unul spune că vrea toate ministerele importante, iar restul iau ce rămâne, nu pleacă bine negocierea. O coaliție dezechilibrată sădește semințele certurilor viitoare.

Noi am arătat într-un document de 50 de pagini care sunt obiectivele noastre, cu măsuri foarte concrete, ce lege, ce HG, ce ordin de ministru vrem să dăm în primele 100 de zile, în primul an de guvernare.

Propunerile Alianței USR PLUS pentru protocolul coaliției de guvernare cu PNL

Nu sunt condiții, sunt măsuri pe care le propunem pentru portofoliul coaliției. Îi invit și pe liberali să transforme promisiunile generale în angajamente și măsuri clare. Le punem pe masă și facem protocolul de guvernare.

Așa se face în societățile așezate, în Germania, de exemplu, unde discuțiile durează și 2-3 luni.

Eu nu cred că a fost o idee bună demisia lui Ludovic Orban, pentru că lasă Guvernul fără OUG și ar fi nevoie cel puțin de una pentru desființarea sau măcar prorogarea articolului privind pensiile speciale ale primarilor, care ar intra în plată de la 1 ianuarie.

Ne putem permite 2-3 luni, când demisia dlui Orban a lăsat Guvernul interimar fără instrumentul ordonanței de urgență?

Am dat doar un exemplu, nu am spus să stăm 2-3 luni. Succesiunea trebuie să fie: discutăm măsurile comune, apoi care sunt funcțiile și cum le organizăm pentru a nu mai apărea blocajele ucigătoare pentru eficiența actului guvernamental, după care trecem la portofolii.

Eu nu cred că a fost o idee bună demisia lui Ludovic Orban, pentru că lasă Guvernul fără OUG și ar fi nevoie cel puțin de una pentru desființarea sau măcar prorogarea articolului privind pensiile speciale ale primarilor, care ar intra în plată de la 1 ianuarie.

În plus, demisia nu a rezolvat nimic. Ludovic Orban a renunțat să mai conducă Guvernul încă două săptămâni. Nu a renunțat la președinția PNL.

De ce credeți că a demisionat totuși?

Pentru a reduce din presiune după ce a pierdut alegerile. Era presiune pe el, mai ales în PNL, nu din camarila lui, desigur.

Asistăm la o manevră de PR, isteață, pentru că tot văd oameni care îl laudă pe Ludovic Orban pentru bărbăție și pentru că își asumă. Își asumă ce? A renunțat la o funcție pe care o pierdea oricum.

Surse SPOT: Iohannis i-a cerut lui Orban demisia din fruntea PNL, dar fostul premier a preferat sa plece de la Guvern

Revendicați funcția de premier pentru dl Cioloș?

Dacian Cioloș a fost cel mai bun premier al României după ’90. El a spus luni că e nevoie de un nou început, deci nu se cramponează, nu ne cramponăm de nominalizarea sa.

Cioloş şi Barna anunţă planurile USR-PLUS după alegeri: Am înţeles mesajul. E esenţial să susţinem un candidat credibil pentru premier. Cum le răspund nemulţumiţilor din partid

Mergem la Cotroceni cu această propunere și e prerogativa președintelui să numească premierul și o să lucrăm cu propunerea președintelui, dacă e una care să garanteze reformism și un parteneriat corect în care se țin promisiunile.

Fără acest road-map, semințele discordiei sunt acolo de la început. De aceea, am ieșit cu acel document de 50 de pagini, care sper că e studiat la PNL și UDMR. Sper că au pus și ei pe hârtie ceva similar, să stăm câteva zile cel puțin pe aceste documente de politici publice.

Dl Ciucă este premier interimar și foarte posibil să rămână propunerea președintelui. Este o variantă acceptabilă?

Nu-l cunosc, deci m-aș abține să comentez. Dacă are susținerea președintelui și putem agrea împreună cu dl Ciucă și cu PNL pe obiective, sper să aibă seriozitatea de a ne ține de ele.

Sociolog: Numirea gen. Ciucă în funcția de premier e o eroare. Aș vrea să îl văd negociind cu greii din PSD sau cu rebelii din USR

Văd că principala preocupare e legată de oameni, de funcții…

…pentru că avem podul plin de hârtii, propuneri, planuri. Dar dacă ele rămân literă moartă sau sunt puse în aplicare depinde exact de oameni.

Noi vrem să discutăm pe măsuri pe bune, nu e doar tactică de negociere, după cum bănuiesc unii. Și nu pentru că suntem fixiști, ci pentru că dacă nu ne așezăm pe un road-map, un traseu de parcurs, această coaliție va deveni foarte repede disfuncțională, la fel ca toate cele din ultimii 30 de ani.

Dacă avem acest traseu cu 25 de măsuri agreate în primele 3 luni, nimic altceva nu e important. Dacă zice un ministru ceva de alt ministru, îi bagă șefii de partide într-o cameră, pot fi accidente, suntem oameni, e democrație. Dar nu trebuie depus un imens efort în managementul orgoliilor.

Revenim mereu la road-map și vedem: am desființat pensiile speciale ale primarilor în primele 300 de zile? Da. Și mergem mai departe.

Dacă nu facem ce scrie acolo, noi cel puțin vom face o analiză în Comitetul Politic și dacă s-au făcut mulțumitor de multe mai stăm, dacă nu, nu mai stăm.

Asta aduce o raționalitate în proces pe care eu simt că partenerii potențiali de guvernare nu o realizează.

Fără acest road-map, semințele discordiei sunt acolo de la început. De aceea, am ieșit cu acel document de 50 de pagini, care sper că e studiat la PNL și UDMR. Sper că au pus și ei pe hârtie ceva similar, să stăm câteva zile cel puțin pe aceste documente de politici publice.

Dacă totul va fi pe road-map, de ce vă deranjează așa de tare că și-au ales niște ministere. Ce mai contează cine le conduce dacă avem road map clar pentru fiecare?

Pe logica asta am putea să nici nu intrăm la guvernare. Evident că trebuie să ai niște garanții, un road map și un parteneriat echilibrat.

Totuși, ce ministere vreți?

Nu vă pot răspunde la această întrebare pentru că aș fi stupid față de tot ce am spus mai devreme. Întâi discutăm măsurile, apoi o reorganizare a Executivului. Dacă e ceva care fracturează actul executiv e că fiecare minister devine un imperiu în sine.

Am lansat în 2016 cel mai mare program de combatere a abandonului şcolar, căruia acum vrem să-i triplam bugetul din fonduri europene.

Era și este un haos pe chestiunea: cine se ocupă de abandonul școlar în România. De fapt, nu se ocupă nimeni, deși suntem statul european cu cel mai mare abandon școlar, care este aruncat între Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

Ministerele trebuie reorganizate pe niște clustere funcționale. Sunt unele ministere care vor rămâne, au o structură clară: justiție, finanțe. Sunt ministere avizatoare.

În niciun caz nu putem intra la guvernare și toate avizele să fie doar la PNL. N-ar fi nici măcar sănătos pentru coaliție, ne-am certa foarte rapid. Trebuie să fim interdependenți, în negociere permanentă.

Deci cel puțin unul dintre cele două ar trebui să vină la USR-PLUS.

Vreți ministere monocolore sau ministrul de la un partid și secretari de stat de la celelalte?

Există o dezbatere pe această temă în USR-PLUS. Eu cred că trebuie să avem câteva ministere și secretari de stat peste tot. Nu poți să reformezi doar o bucățică din actul guvernamental.

Iar angajamentele noastre sunt transsectoriale. Secretarii de stat USR-PLUS ar trebui să aibă o scrisoare de mandat din partea copreședinților Alianței cu obiectivele lor la acel minister, ca să putem face evaluarea lor.

Aveți oameni pregătiți pentru ministerele avizatoare?

Da, dar nu vă voi spune numele lor. Avem oameni pregătiți pentru toate ministerele.

Vreți să aveți un vicepremier?

Dacă nu avem premier, e logic să avem un vicepremier.

Dar dacă nu primiți ce cereți, niciun minister avizator de exemplu. Ce faceți? Dacă refuzați să intrați, nu veți fi acuzați că din cauza pretențiilor USR-PLUS România stă blocată și ar putea ajunge PSD la guvernare?

Aici intervine partea bună a modului în care e organizat partidul și alianța. Decizia finală nu e la Dan Barna sau Dacian Cioloș, ci la Comitetul Politic.

Vor veni echipele de negociatori cu o propunere și acolo se va lua decizia. Depinde foarte mult de cât de nerezonabili sunt partenerii de coaliție.

A veni și a spune "noi vrem premierul și toate ministerele importante" nu e un mod rezonabil de a negocia.

Mai e un factor de mediere foarte important: președintele României, care va avea un rol foarte important în crearea coaliției, un rol de arbitru.

Fiecare partid va trage de ideile sale și dacă nu va ieși fum alb mult timp, poate veni președintele să propună compromisuri.

Dvs de fapt cu cine discutați acum, cu președintele PNL sau cu președintele României?

Problema e că nu negociem. Noi am făcut propunerea de măsuri concrete de guvernare, nu avem o reacție a PNL nici măcar pe surse, de exemplu: nu suntem de acord cu desființarea pensiilor speciale pentru primari, pentru care s-a bătut Florin Roman.

Ar trebui să avem o discuție, un dialog, deocamdată toată lumea învârte ministere, portofolii, ceea ce nu e o idee bună. Îndemnul meu e să începem cât mai repede discuțiile.

Surse SPOT: Cinci miniștri din actualul Guvern rămân, Rareş Bogdan favorit la Interne. O decizie va fi luată miercuri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇