Generalul Ciucă va fi propunerea de premier? Un sociolog explică de ce ar fi o eroare

”Eu cred că generalii ar trebui să se ocupe de teatrele de operații, ofițerii de informații să se ocupe de informații, iar politicienii să se ocupe de politică”
Generalul Ciucă va fi propunerea de premier? Un sociolog explică de ce ar fi o eroare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numirea generalului Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului este o eroare, crede sociologul Dan Jurcan. ”Eu cred că generalii ar trebui să se ocupe de teatrele de operații, ofițerii de informații să se ocupe de informații, iar politicienii să se ocupe de politică”, spune directorul de cercetare de la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

”E o eroare. Nu suntem în America Latină, totuși, suntem în Europa. România e o țară europeană și vrem să rămânem pe parcursul ăsta.

Sigur, militarii sunt foarte buni executanți. Le dai o misiune, le dai resursele și ei își ating obiectivul. Din punct de vedere al eficienței, probabil că numirea generelalului Ciucă în funcția de premier sau numirea militarilor în fruntea DSP-urilor pe termen scurt e ok, dar nu e un semnal în regulă. Adică, ce facem, militarizăm România?!

ADVERTISING

Eu cred că generalii ar trebui să se ocupe de teatrele de operații, ofițerii de informații să se ocupe de informații, iar politicienii să se ocupe de politică. Asta e treaba unui politician”, a declarat Dan Jurcan pentru SpotMedia.ro.

Un militar care să execute ordinele președintelui?

După o carieră militară cu adevărat impresionantă, generalul Nicolae Ciucă a trecut în rezervă anul trecut pentru a intra în politică. În noiembrie 2019 a fost numit de președintele Iohannis ministru al Apărării (foto), iar în octombrie 2020 s-a înscris în PNL pentru a candida în Dolj la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru un loc în Senat.

ADVERTISING

Luni, după demisia lui Ludovic Orban, președintele Iohannis l-a numit pe ministrul Nicolae Ciucă premier interimar, deși în Cabinetul Orban există funcția de vicepremier, ocupată de Raluca Turcan, fost președinte al PNL.

Iar surse politice susţin pentru SpotMedia.ro că interimatul s-ar putea transforma în funcţie plină cât de curând.

Totuși, ”nu e un semnal ok”, spune sociologul Dan Jurcan.

PNL nu are resurse, nu poate găsi un om capabil să își asume funcția de prim ministru?! Eu nu vorbesc acum de situația temporară, pentru că asta e normală să zicem. Până la urmă, și PSD a făcut la fel când l-a pus pe Gabriel Oprea interimar pentru 2-3 săptămâni. Un general trebuie să gestioneze, mai degrabă, predarea guvernării către noul premier, cel care va fi. Dar pe termen lung nu cred că e un semnal bun.

ADVERTISING

Președintele ar trebui să numească un om politic, care să aibă și sprijin politic. Sigur că Nicolae Ciucă este membru al PNL (din octombrie - n.red.), iar ideea de a pune un fost militar în fruntea unei coaliții cu gândul că el ar putea oarecum să negocieze mult mai bine sau să echilibreze situația ar putea fi o premisă la care s-ar fi gândit președintele.

Pe de altă parte, reproșurile care i se aduc acum președintelui sunt că numește un militar care să îi execute ordinele”, a mai comentat Dan Jurcan.

Surse SPOT – Cinci miniștri din actualul Guvern rămân, Rareş Bogdan favorit la Interne. O decizie va fi luată miercuri

”Funcția de premier presupune leadership, dar și capacitatea de a merge pe sârmă

Desigur, adaugă acesta, ”militarii pot fi potriviți în situații de criză, dar eu nu cred că politicienii sunt inadecvați în asemenea situații”.

Există suficientă resursă de inteligență și viziune (în PNL, în USR sau în orice alt partid) pentru a prelua conducerea guvernării, nu cred că e cazul să se apeleze la un fost militar. Nicolae Ciucă a fost numit în funcția de ministru al Apărării în virtutea expertizei pe care a avut-o ca militar, dar nu înseamnă că dacă ai fost un foarte bun ministru al Apărării, vei fi și un foarte bun prim ministru. Nu înseamnă deloc lucrul ăsta, ba dimpotrivă, pentru că funcția de prim ministru presupune leadership, dar în același timp și capacitatea de a ’merge pe sârmă’ între diverse interese politice și am îndoieli serioase că generalul Ciucă va putea să facă lucruri de genul ăsta.

Ludovic Orban, în schimb, a reușit. A reușit să negocieze, să coordoneze până la un punct (a reușit să susțină Guvernul chiar în condițiile în care era minoritar). Aș vrea să îl văd pe dl Ciucă negociind cu greii din PSD, de exemplu, sau cu rebelii din USR. Să îl vedem cum o să se descurce”, a mai comentat Dan Jurcan.

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇