Ședință de Guvern, pentru apobarea noilor măsuri de restricție. Majorarea alocațiilor, pe Ordinea de zi

Ședință de Guvern, pentru apobarea noilor măsuri de restricție. Majorarea alocațiilor, pe Ordinea de zi

Guvernul s-a reunit, miercuri seară, în Ședință de Guvern. Pe Ordinea de zi se află atât o ordonanță pentru majorarea alocațiilor, cât și aprobarea noilor măsuri de restricție, pentru a limita răspândirea cazurilor de COVID-19.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a anunțat, marți seară, noile restricții care se impun în România, pentru a limita răspândirea cazurilor de SARS-CoV2.

Propunerile transmise prin hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului, în ședința de miercuri seară.

ADVERTISING

Astfel, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spaţiilor/activităţilor unde există un risc crescut de infectare prevede:

  – Instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite  intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiei de sănătate publică.  

ADVERTISING

Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creşterii numărului persoanelor prezente concomitent în spaţiile şi în intervalele orare respective, ca efect al desfăşurării unor activităţi individuale sau de grup.  

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.  

ADVERTISING

Interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  23.00-06.00.  

În afara intervalului menţionat, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.  

Interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

 

Alocațiile, pe Ordinea de zi

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 septembrie.

”Ministerul Muncii va prezenta astăzi proiectul de OUG care prevede în mod expres dublarea alocaţiilor pentru copii, 300 de lei pentru copii între 2 şi 6 ani şi 600 de lei între 0 şi 18 ani pentru cei cu dizabilităţi. Creştere de 20% de la 1 septembrie, iar apoi etapizat”, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern Violeta Alexandru, ministurul Muncii.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, la Realitatea Plus, că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent ”în jurul a 15%”.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va creşte alocaţiile în mai multe etape, dar că procentul şi ritmul de creştere depind de prognozele pe care Executivul le va face.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇