Ciolacu anunță că a depus moțiunea de cenzură și îi răspunde lui Orban: Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară

Ciolacu anunță că a depus moțiunea de cenzură și îi răspunde lui Orban: Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni că a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a calificat drept ”cel mai dezastruos Guverm pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”.

Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca moţiunea de cenzură să fie citită într-un plen reunit care va avea loc pe 20 august şi va începe la ora 12.00. Votul şi dezbaterea moţiunii vor fi stabilite într-o altă şedinţă a conducerii reunite a Parlamentului.

Astăzi am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor.

Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie - 'Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor'. Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură”, a declarat Ciolacu.

El a acuzat Guvernul PNL că şi-a pus ”toate neamurile pe funcţii” şi a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei.

”Pentru toate tunurile date la UNIFARM trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal. Un guvern care îşi fură propriul popor trebuie să plece, un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoşează pe români, trebuie să plece. Această moţiune e susţinută de aproape 1 milion de români care vor ca drepturile lor să fie respectate. Fac un apel către toate partidele să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze această moţiune de cenzură.

PSD are toate soluţiile necesare. Avem un program de măsuri care poate fi implementat direct într-un guvern de tranziţie. PSD a demonstrat întotdeauna că ştie să construiască, să aducă creştere economică şi să consolideze nivelul de trai. La fel ca în 2012, în 2020 dorim să se respecte legea în privinţa măririi alocaţiilor, pensiilor, salariilor profesorilor şi nu să fie tăiate”, a afirmat liderul interimar al PSD.

Întrebat de unde vor veni voturile necesare adoptării moţiunii, în condiţiile în care aceasta este semnată şi implicit susţinută deocamdată doar de parlamentarii PSD, Ciolacu a declarat: ”Cred că şi celelalte forţe politice vor fi responsabile şi vor vota moţiunea. E prima oară în politica românească când nu mai există gri, există alb şi negru. PSD negociază cu absolut toate forţele politice, mai puţin cu cele aflate la guvernare, respectiv PNL şi PMP”.

El a precizat că liderul Pro România Victor Ponta a spus acum câteva zile că va vota moţiunea de cenzură.

”Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili. Cred că e cazul ca USR să ne demonstreze dacă e la Putere sau în Opoziţie. Eu nu mă aştept la nimic. Eu am depus o moţiune de cenzură şi aştept să fie votată”, a adăugat el.

Replică pentru Orban

În ceea ce priveşte depunerea moţiunii în sesiunea extraordinară a Parlamentului, el a precizat că nu este specialist în Constituţie, dar în schimb a citit regulamentul Camerei şi al Senatului şi cel comun al Camerelor.

Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”, a subliniat liderul PSD.

Avem o propunere de premier. Nu e membru PSD, în acest moment

Marcel Ciolacu a declarat că PSD are o propunere de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece de Parlament.

El a adăugat că, la acest moment, persoana respectivă nu este membru al partidului.

„Avem o propunere de prim-ministru. Nu e membru PSD în acest moment”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD ia în considerare un premier tehnocrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇