Orban: Companiile statului au fost ani de zile un loc de plasare a forţei de muncă formată din lipitori de afişe

Orban: Companiile statului au fost ani de zile un loc de plasare a forţei de muncă formată din lipitori de afişe

Companiile statului au fost ani de zile un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din „lipitori de afişe”, susține premierul Ludovic Orban, cu referire la domeniul infrastructurii de transport rutier.

Există companii serioase, care au făcut studii de fezabilitate serioase şi, dacă selecţia se face riguros, sunt selectate companiile care au capabilitate. (…) Companiile statului ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe, nepoate, între ghilimele, nepoţi şi alţi indivizi care erau trimişi acolo nu să construiască autostrăzi, nu să planifice, nu să asigure un management al proiectelor performante, ci să facă diferite alte lucruri sau să-şi ia leafa de pomană.

ADVERTISING

Susţin orice proiect de restructurare al oricărei companii a statului. Mai mult decât atât, trebuie găsite soluţii de atragere a specialiştilor în aceste companii în toate domeniile de care avem nevoie", a declarat Orban, joi seara, la B1 TV.

Premierul a adăugat că evaluarea ofertelor nu este una simplă şi a susţinut că "s-au lăsat din punctajul care se face la o evaluare 17 puncte care sunt date de Comisie pe ochi frumoşi, pe impresie artistică".

"S-au produs nişte lucruri scandaloase - o firmă intrată pentru prima oară în România, care n-a avut niciun contract în România, primeşte 17 puncte şi o companie românească ce a făcut sute de proiecte în România primeşte opt puncte la "impresie artistică".

ADVERTISING

După aceea, stilul ăsta de a numi 15-17 membri în comisiile de licitaţie este o aberaţie, ca să divizezi o răspundere, să chemi o mulţime de oameni care de fapt n-au putere de decizie pentru ca unul-doi care sunt mai şmecheri să tragă sforile, să li se piardă urma pentru deciziile catastrofale care au fost luate în cursul procedurilor de licitaţie.

Noi avem proceduri de licitaţie care s-au finalizat în cinci ani de zile. (...) Este absolut incredibil ce s-a întâmplat în perioada asta - nu poţi să pui o firmă de pe locul 7 să o dai câştigătoare", a susţinut şeful Guvernului.

ADVERTISING

Nu fac acuzaţii globale, fiecare om trebuie judecat după activitatea lui

El a exemplificat cu o firmă la care începuse procedura de faliment în ţara ei şi a fost declarată câştigătoare a contractului Autostrăzii Transilvania, "după care a dispărut".

"PSD se laudă acum cu Centura Bacău, dar a uitat că în vremea guvernării PSD, cu premier Ponta, a fost selectată o firmă turcească ce a venit, a încasat avansul, după care a fugit.

Centura Bacăului se face pentru că a fost selectată o firmă care are capacitatea să facă această lucrare, care este serioasă. Noi avem un singur obiectiv în infrastructură - să facem proiectele de investiţii, să le finalizăm, să accelerăm toate procedurile. (...)

Nu fac acuzaţii globale, fiecare om trebuie judecat după activitatea lui, după rezultatele pe care le are. Sunt oameni de calitate în companie, sunt oameni pe care managementul se poate bizui şi evident că sunt oameni care trebuie să plece cât mai repede. Dar aici trebuie făcută o evaluare. (...) Şi aici nu e vorba numai de compania CNAIR", a adăugat Orban.

Planul de relansare. Orban promite autostrăzi și magistrale noi de metrou, dar nu spune când vor fi gata. USR: Carioci colorate!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇