Omicron a devenit varianta dominantă în SUA. S-a înregistrat și primul deces

Omicron a devenit varianta dominantă în SUA. S-a înregistrat și primul deces

Primul deces cauzat de infectarea cu varianta Omicron a fost înregistrat luni în Statele Unite, unde Omicron reprezintă deja mai mult de 73% din totalul noilor cazuri de Covid-19.

Departamentul de Sănătate Publică din districtul Harris, Texas, a transmis că un bărbat nevaccinat în vârstă de peste 50 de ani a murit după ce a contractat coronavirusul a doua oară. El avea şi alte probleme de sănătate.

La finalul săptămânii încheiate în 18 decembrie, CDC a spus că, potrivit datelor, incidenţa variantei Delta a scăzut sub 26%. Delta era varianta dominantă în Statele Unite începând cu luna iulie.

ADVERTISING

În anumite părţi ale SUA, varianta Omicron reprezintă mai mult de 90% din noile cazuri, inclusiv în New York şi New Jersey, în părţi din Midwest, sud şi în Pacific Northwest.

„Creşterea semnificativă a cazurilor Omicron era aşteptată şi este similară cu ceea ce vedem în lume”, a transmis CDC.

Viteza de răspândire a Omicron a suprins însă experţii. „Această rată este impresionantă chiar şi pentru mine”, a spus Bill Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Varianta este „uimitor de rapidă”.

ADVERTISING

Nu este cert dacă forma de boală dată de Omicron este mai puțin gravă decât cea dată de Delta. Primele date sugerează că ar fi vorba despre o formă uşoară de Covid-19, dar Hanage a spus că asta nu înseamnă neapărat că oamenii pot sta liniştiţi. Capacitatea variantei de a evita apărarea imunitară a organismului şi transmiterea ei rapidă sunt îngrijorătoare.

Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud în luna noiembrie, iar primul caz asociat ei din Statele Unite a fost raportat pe 1 decembrie.viewscnt

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇