Începe furtuna Omicron și ne prinde din nou nepregătiți

În timp ce sistemele sanitare din alte țări au probleme din cauza numărului mare de infectări, autoritățile din România așteaptă să crească numărul de cazuri pentru a declanșa pregătirile pentru noul val, dar cum s-a întâmplat mereu, va fi prea târziu.
Începe furtuna Omicron și ne prinde din nou nepregătiți
  • Noua variantă infectează și persoanele vaccinate, dar acestea fac forme uşoare de boală.
  • Nivelul cel mai ridicat de protecție a fost observat după doza booster;
  • Certificatul verde, blocat între Guvern și Parlament. Legea nu va fi votată până nu va crește numărul de cazuri, sugerează autoritățile.
  • În valul 5 se va înregistra cel mai mare număr de infectări, dar nimeni nu se pronunță asupra numărului de îmbolnăviri și decese.

Nouă meciuri din Premier League, campionatul de fotbal al Angliei, au fost amânate din cauza numărului mare de jucători infectați, cel mai probabil, cu noua variantă a virusului.

Mai multe spectacole de teatru, de asemenea, au fost anulate, iar câteva spitale au rămas fără personal din cauza infectărilor masive, anunță presa din Marea Britanie.

În data de 16 decembrie, reprezentanții Guvernului de la Londra au raportat un record de noi cazuri depistate în urma testărilor de la începutul pandemiei și până acum – 88.376. 

Dar cea mai importantă observație e că rata deceselor e încă foarte redusă, rămânând la cotele înregistrate înainte de apariția noii variante, o medie de 150 de decese pe zi.

ADVERTISING

“Avem prima confirmare directă că și în România rata de dublare a cazurilor Omicron este de trei zile și jumătate”, a anunțat medicul Octavian Jurma.

“Nu există nimic care să oprească acest debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social și politic, deci nu ne putem baza pe autorități”, a mai scris acesta, într-o postare pe Facebook.

“Pentru prima dată în pandemie, decizia individuală este mai importantă decât decizia colectivă unde avem un consens negaționist între majoritate și guvernanți”, susține medicul.

“Vestea bună e că protecția oferită de vaccin față de boala gravă și deces rămâne ridicată și în cazul Omicron”, a mai adăugat Jurma.

Numărul mare de infectări poate duce lucrurile într-o direcție periculoasă

Conform mai multor studii, în acest moment e clar că Omicron infectează persoanele vaccinate într-o măsură mult mai mare decât o face Delta, dar la fel de clar e că formele de boală provocate de noua variantă sunt ușoare și medii.

Cele mai protejate sunt persoanele care și-au inoculat trei doze, dar și în cazul celor vaccinate cu două se observă existența unei protecții în ce privește boala gravă și moartea.

E mai puțin clar care sunt efectele acestei variante asupra persoanelor nevaccinate, a celor în vârstă sau care au boli cronice.

Chiar dacă Omicron e mai puțin amenințător, infecțiozitatea foarte mare, cu mult mai ridicată decât Delta, poate ajunge la mai mulți oameni, iar cei mai expuși se pot îmbolnăvi grav.

„Cred că trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca acest nou val să fie cel puțin la fel de rău ca oricare val anterior pe care l-am văzut”, a spus Justin Lessler, epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord, citat de cotidianul “New York Times”. 

„Trebuie să ne gândim care este planul dacă lucrurile o iau într-o direcție periculoasă”, a mai spus cercetătorul.

Un medic dintr-un laborator din Botswana, care făcea secvențieri genetice, a descoperit noua variantă cu 32 de mutații față de Delta, care are doar 16. Acesta a dat alarma în data de 19 noiembrie, dar era prea târziu.

Numărul de cazuri explodase în Africa de Sud. După câteva zile, Marea Britanie a anunțat primul infectat cu Omicron. De atunci, a început o cursă contra cronometru pentru a afla cât mai multe date despre noua variantă. Veștile, ca întotdeauna, au fost amestecate.

Ce știm până acum despre Omicron

  • E mult mai contagioasă ca Delta;
  • Va deveni varianta dominantă în întreaga lume în decurs de câteva săptămâni;
  • Are abilitatea de a păcăli sistemul imunitar;
  • Persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, dar nu fac forme grave;
  • Există o protecție împotriva noii variante atât pentru cei care au trecut prin boală, cât și pentru cei vaccinați;
  • Cei mai protejați în fața noii variante sunt cei cu un nivel ridicat de anticorpi, deci cei care au și booster-ul;

Ce nu știm încă despre Omicron

  • Cât de grave sunt formele de boală pe care o fac cei nevaccinați;
  • Cât de mare e pericolul pentru persoanele în vârstă;
  • Cât de mare e pericolul pentru cei care au afecțiuni cronice;
  • Impactul asupra sistemului sanitar;
  • Dacă noua variantă va înlocui în totalitate Delta sau vom avea două pandemii în același timp;

În România, va fi un nou val pandemic, iar numărul de infectări va fi mai mare ca până acum.

Nivelul de pregătire pentru a face față acestuia e la fel ca și cel pentru valul precedent. Adică inexistent.

Autoritățile trăiesc euforia momentului în care numărul de infectări a scăzut, pentru că Omicron nu și-a făcut simțită prezența în România, dar această situație se va schimba în săptămânile următoare.

Certificatul verde nu va fi votat prea curând

Doar 7,8 milioane de români au cel puțin o doză de vaccin, iar certificatul digital pentru angajați, un instrument eficient pentru creșterea inoculărilor, e blocat între Parlament și Guvern.

BUCURESTI - CONFERINTA DE PRESA - ALEXANDRU RAFILA
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că proiectul de lege pentru certificatul Covid e scris, dar nu știe când va fi votat în Parlament - Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax Foto / Hepta.ro

"Noi avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Ea va fi dezbătută la nivelul coaliţiei şi se va lua o decizie politică, pentru că, până la urmă, e o decizie politică. (...) Nu pot să vă dau un orizont de timp, pentru că noi am propus. Acum, decizia e de natură politică, ea trebuie votată în Parlamentul României. În mod normal, ar trebui ca acest document să fie operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Din poziția exprimată de oficial reiese că acest document nu va intra în atenția legiuitorului înainte de declanșarea valului 5.

Problema e că, atunci când numărul de cazuri va crește “abrupt”, deja Omicron va avea o răspândire masivă, iar protejarea prin vaccin devine tardivă. Vaccinul nu oferă protecție după infectare.

În România, măsurile luate de autorități au venit tot timpul prea târziu, mai puțin în martie 2020, când starea de urgență a fost instituită înainte de declanșarea pandemiei.

România, din nou în ochiul furtunii

Niciun guvern nu și-a asumat responsabilități de prevenire și n-a reușit să facă pregătiri înainte de a se intra în ochiul furtunii. Sunt toate șansele ca și de această dată să se întâmple la fel.

NADLAC - PUNCTUL DE TRECERE A FRONTIEREI NADLAC II
Mii de români se întorc în țară pentru sărbători, iar la Vama Nădlac s-au format cozi, timpul de așteptare fiind de două ore - Foto: Dani Amariei / Mediafax Foto / Hepta.ro

La Nădlac, pe sensul de intrare în țară, sunt cozi lungi de mașini. Mii de români care lucrează în străinătate se întorc acasă pentru sărbătorirea Crăciunului. La fel de aglomerat este şi la Otopeni.

Odată cu ei, noua variantă va ajunge în România, adusă din țările în care deja e prezentă. Era important ca mulți dintre cei de acasă să fie protejați prin vaccin, astfel încât să nu se declanșeze zeci de focare.

În dimineața zilei de 19 noiembrie, când doctorul Sikhulile Moyo, din Zimbabwe, a ajuns la laboratorul de testări HIV din Gaborone, capitala Botswana, Africa, a început să cerceteze probele de teste Covid-19 pozitive, sosite peste noapte.

“La una dintre ele am văzut patru secvențe genetice extrem de neobișnuite, cu care nu mă mai întâlnisem până atunci. Am simțit o emoție puternică”, a povestit medicul pentru postul TV Aljazeera.

“În prima fază, am crezut că e o greșeală, apoi, mi-am dat seama că priveam o variantă care avea mutații majore”, a mai spus medicul. Așa a început un nou val pandemic care va traversa lumea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇