Noul preşedinte iranian refuză să se întâlnească cu Joe Biden

Noul preşedinte iranian refuză să se întâlnească cu Joe Biden

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a îndemnat, luni, la trei zile după ce a fost ales preşedinte al Iranului, la negocieri rodnice în dosarul nuclear.

El a anunţat, însă, că refuză să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Noul preşedinte a răspuns ”nu” când a fost întrebat de o publicaţie americană dacă intenţionează să se întâlnească cu Biden, în cazul în care negocierile de la Viena permit o relaxare a sancţiunilor şi o ”rezolvare” a problemelor dintre cele două ţări - inamice de peste 40 de ani.

ADVERTISING

În prima sa conferinţă de presă de după alegeri, vineri, Raisi, un apropiat al numărului unu iranian Ali Khamenei, a declarat, în schimb, că ”nu există obstacole” în reluarea relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită sunnită, rivala Iranului şiit, întrerupte în 2016.

El a anunţat că a ”apărat mereu drepturile omului”, în contextul în care Statele Unite şi numeroase ONG-uri occidentale îl acuză de faptul că se face vinovat de tortură şi execuţii în îndelungata sa carieră în cadrul aparatului judiciar iranian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noul preşedinte iranian - care urmează să preia funcţia în august - a obţinut aproape 62% din voturile exprimate într-un scrutin marcat de un absenteism-record în alegerile prezidenţiale.

El a salutat, cu toate acestea, în conferinţa sa de presă, ”prezenţa masivă” şi ”semnificativă” a populaţiei iraniene în secţiile de votare, ”în pofida războiului psihologic al inamicilor Iranului”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇