Ministrul austriac care s-a opus intrării României în Schengen vine la București. Vrea să forțeze mâna Comisiei Europene

Ministrul austriac care s-a opus intrării României în Schengen vine la București. Vrea să forțeze mâna Comisiei Europene

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, vine miercuri la Bucureşti şi va avea discuţii cu Lucian Bode, scrie presa austriacă, afirmând că preocuparea oficialului de la Viena este legată, în primul rând, de traficul de persoane şi de abuzuri în materie de politică de azil.

Vizita la Bucureşti este o premieră pentru ministrul Karner, care miercuri se va întâlni cu Lucian Bode, scrie exxpress.at.

Potrivit publicaţiei austriece, „tema principală va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”.

ADVERTISING

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând, pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de Interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

ADVERTISING

Publicaţia precizează că, în pregătirea vizitei sale la Bucureşti, Gerhard Karner s-a întâlnit deja vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena şi a avut o convorbire prin videotelefon cu Lucian Bode.

Ministrul austriac, care s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condiţiile în care Madridul se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.

ADVERTISING

De altfel, notează Exxpress, subiectul migraţiei a dominat alte două întâlniri ale lui Karner în perioada premergătoare vizitei în România.

Joi, la Viena, Karner a discutat cu ministrul de Interne spaniol Fernando Grande-Marlaska despre situaţia din spaţiul Schengen şi despre stadiul negocierilor privind pactul privind azilul şi migraţia. De asemenea, vicepremierul şi ministrul de Interne bulgar, Ivan Demerdjiev, a fost miercuri la Viena, pentru o întâlnire de lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇