Premierul Poloniei, la București: Nu putem să ne uităm la UE ca la cei care au mereu cele mai bune soluții. Ce spune despre intrarea României în Schengen

Premierul Poloniei, la București: Nu putem să ne uităm la UE ca la cei care au mereu cele mai bune soluții. Ce spune despre intrarea României în Schengen

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat marţi că „nu putem să ne uităm la Uniunea Europeană ca la cei care trebuie ascultaţi şi care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluţii care sunt aduse în geamantan” la Varşovia şi la Bucureşti.

Aflat în vizită la București, acesta a participat la Forumul economic România – Polonia, alături de omologul său român, Nicolae Ciucă.

Morawiecki a vorbit, în contextul legislaţiei UE, despre pachetul de mobilitate şi pachetul legat de lucrătorii detaşaţi. „Ce altceva sunt decât o lovitură împotriva economiei româneşti şi economiei poloneze, care au început să se descurce bine?”, a afirmat Mateusz Morawiecki.

ADVERTISING

Premierul polonez a vorbit şi despre importanţa fluxului liber de persoane şi de mărfuri pe piaţa unică.

„Noi nu putem să ne uităm la Uniunea Europeană ca la cei care trebuie ascultaţi şi care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluţii care sunt aduse în geamantan la Varşovia şi la Bucureşti. De aceea, în Bruxelles, în timpul discuţiei cu privire la piaţa unică europeană, am optat să se pună accentul pe fluxul liber de persoane şi de mărfuri. De ce? Pentru că în aceste sectoare putem avea nişte avantaje”, a spus şeful guvernului de la Varşovia.

ADVERTISING

Astfel, el a subliniat că „Polonia şi România trebuie să lupte împreună pentru aducerea la capăt a prestării serviciilor pe piaţa unică europeană”.

Polonia susţine aderarea la Schengen

Totodată, Mateusz Morawiecki a spus că Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen.

"Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, dar ceea ce spun aici va fi nepopular, dar printre prieteni îmi permit să spun - un mare efort, care rezultă din datele statistice şi din România şi din Polonia, este faptul că oameni foarte talentaţi de la noi se duc în Uniunea Europeană şi acest aflux de sânge, putem să spunem, se referă la mii, la sute de mii de oameni pe care i-am pregătit, i-am instruit, am depus eforturi financiare şi ei pleacă.

ADVERTISING

Aceste cheltuieli pe care noi le-am suportat se îndreaptă spre o favoare a pieţelor occidentale alimentate cu acest aflux. Fireşte că noi apreciem faptul că mulţi bani din diferite granturi şi aşa mai departe ajung mai departe în economia polonă şi în cea românească", a adăugat Mateusz Morawiecki.

El a afirmat, în acest context, faptul că "elementele de construcţie economică sunt în aşa fel elaborate încât să acţioneze în favoarea celor puternici".

"E vorba de fluxul de capital şi fluxul forţei de muncă şi din domeniul serviciilor. Aşadar, e bine să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie similară, iar cei care sunt mai puternici decât noi, germanii, francezii, italienii, încearcă să câştige. E bine că noi am învăţat să colaborăm şi acest lucru se răsfrânge în favoarea noastră", a adăugat premierul polonez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇