Joe Biden l-a primit pe Iohannis la Casa Albă: Ați întrecut toate așteptările. Discuții despre Visa Waiver, sistemele Patriot și șefia NATO (Video)

Joe Biden l-a primit pe Iohannis la Casa Albă: Ați întrecut toate așteptările. Discuții despre Visa Waiver, sistemele Patriot și șefia NATO (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat marţi că a avut o discuţie foarte consistentă, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

„Am avut o discuţie foarte consistentă astăzi la Washington, cu preşedintele Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economice şi probleme energetice”, a transmis Klaus Iohannis, într-o postare pe pagina sa de X.

Ulterior, într-o declarație de presă comună, Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Joe Biden pentru întrevedere, menţionând că mai au multe de discutat.

”Am reuşit să lucrăm şi la relaţiile noastre bilaterale care au devenit tot mai puternice, avem parteneriatul strategic şi cred că prin întărirea acestui parteneriat reuşim să facem mai puternică şi legătura transatlantică. (…)”, a declarat Iohannis.

ADVERTISING

El a afirmat că vor discuta despre lucruri care încă sunt de rezolvat.

”Lucrăm împreună la programul Visa Waiver şi dacă totul merge bine nu peste mult timp vom avea rezultate”, a arătat Iohannis.

Despre candidatura la șefia NATO

De asemenea, Iohannis a declarat că a abordat, în cadrul întrevederii cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.

"Şi acest punct a fost atins şi împreună am decis să continuăm dialogul", a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că discuția pe această temă a fost scurtă.

„Discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă și dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, doi candidați care în general sunt considerați acceptabili, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puiternice și până la urmă unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general”, a declarat șeful statului.

ADVERTISING

El a spus că alianța este unită și că prin cei doi candidați se deschide posibilitatea unor noi teme de dezbateri.

„Important este să nu amestecăm lucrările. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea alianței. Nici vorbă de așa ceva, alianța este puternică, merge mai departe, dar este bine să fie doi candidați pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există evident șansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a adăugat Iohannis.

Sisteme Patriot pentru Ucraina

Klaus Iohannis a mai afirmat că România va continua să sprijine Ucraina, însă a adaugat că, în opinia sa, este ”inacceptabil” ca România să ofere ţării vecine aflate în război singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcţional.

”România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât şi a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina.

ADVERTISING

Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate. În ultimele săptămâni este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi.

Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană.

Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis-Biden

Foto: Administrația Prezidențială

Biden laudă România

La rândul său, Joe Biden a afirmat că, atunci când era senator, a luptat pentru intrarea României în NATO.

”Aţi întrecut toate aşteptările şi acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO, şi în fiecare an de atunci naţiunile noastre au devenit tot mai apropiate”, a declarat Biden.

El a mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane, pentru asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinul acordat Ucrainei.

”Vreau să ştiţi că SUA sunt angajate să rămână alături de voi. Azi punem fundaţia pentru următorii 20 de ani”, a arătat Biden.

Declarații de presă susținute în cadrul vizitei de lucru efectuate în Statele Unite ale Americii

Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership va avea loc miercuri, la ora locală 19.00 (joi, ora 2.00, ora României), iar Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇