Iohannis dă semnalul pentru schimbarea plagiatorului Bode și aruncă vina la PSD pentru că OMV nu va plăti suprataxa (Video)

Iohannis dă semnalul pentru schimbarea plagiatorului Bode și aruncă vina la PSD pentru că OMV nu va plăti suprataxa (Video)

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi, de la Bruxelles, mai multe declarații despre situația din politica dâmbovițeană. Șeful statului a dat semnalul pentru debarcarea lui Lucian Bode de la Ministerul de Interne, în urma scandalului de plagiat.

„Din câte am înțeles din spațiul public, nu chiar așa a spus Comisia (de Etică a UBB, care a analizat plagiatul lui Bode – n.red.), dar este adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate foarte în serios și eu am încredere că în PNL vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Mă aștept ca cel târziu până la rocadă sau rotația guvernamentală să se ia o decizie clară”, a spus Iohannis.

ADVERTISING

Amintim că verdictul Comisiei de Etică a UBB nu a fost deloc ambiguu, concluzionând că suspiciunile de plagiat au fost confirmate în mare parte și că teza este profund viciată.

Atitudinea lui Iohannis față de Bode e opusă în acest moment față de modul în care a privit acuzațiile de plagiat ce planează și asupra tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Iohannis a evitat cât de mult subiectul în fața jurnaliștilor, susținând că ar însemna să comenteze o hotărâre judecătorească și nu vrea să încalce separația puterilor în stat. Însă și în cazul lui Bode există proces intentat de acesta pe subiectul plagiatului.

ADVERTISING

Îl pune pe Ciolacu premier?

Jurnaliștii au vrut să știe și dacă, la rocadă, Iohannis va accepta numirea ca premier a lui Marcel Ciolacu, având în vedere și ultimele declarații ale acestuia, conform cărora mandatele ca șef de stat au fost irosite din cauza ranchiunii față de PSD.

„Da, câteodată unii politicieni merg la TV și îi ia gura pe dinainte”, a răspuns râzând Klaus Iohannis.

„Nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie. Țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi.

ADVERTISING

Și atunci trebuie să avem puterea interioară să trecem cu mai multă sau mai puțină lejeritate peste anumite declarații mărunte și să vedem care este în realitate interesul României.

Atunci când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și în conformitate cu Constituția voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a închis Iohannis subiectul.

Cine e de vină pentru situația cu suprataxarea OMV

Șeful statului a fost întrebat și cine crede că e de vină pentru situația creată cu suprataxa destinată companiilor din energie, dar care în forma actuală cel mai probabil nu se va aplica și OMV și a indicat aici către PSD.

„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut actul normativ, adică Ministerul Finanțelor (condus de Adrian Câciu, PSD - n.red.). Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune. Ministerul Energiei nu a fost cooptat în această discuție. Deci chestiunea s-a discutat la nivel de finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă.

Dar când am fost informat că se lucrează la această taxă solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar. Adică să nu încalce nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este.

Eh, rezultatul îl vedem împreună la televizor, toată ziua bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu-i nimic pierdut. Dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică pot să vă spun sigur că nu rezolvă problema”, a conchis Iohannis.

Declarație de presă susținută înaintea participării la reuniunea Consiliului European

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇