Reacția lui Ciolacu, după ce Iohannis a spus că-l ia gura pe dinainte la TV și a dat vina pe PSD pentru eșecul taxării OMV

Reacția lui Ciolacu, după ce Iohannis a spus că-l ia gura pe dinainte la TV și a dat vina pe PSD pentru eșecul taxării OMV

După ce Klaus Iohannis a spus despre el că merge la TV şi îl ia gura pe dinainte (cu referire la declaraţia că mandatele președintelui „au fost ani pierduți” din cauza unor „ranchiune și discuții politice”), Marcel Ciolacu a ieşit cu o reacţie destul de soft.

„Desemnarea premierului aparţine în mod exclusiv preşedintelui, potrivit Constituţiei. Acest lucru l-am spus întotdeauna. Însă de această decizie depinde dacă stabilitatea asigurată de PSD actului de guvernare va continua şi ne vom atinge obiectivele sociale şi economice sau România va fi aruncată din nou în haosul de dreapta.

Românii şi firmele româneşti aşteaptă soluţii pentru a trece mai uşor peste criză! Românii nu cred că ar ierta plimbatul unora cu chibriturile şi sticla de benzină pe lângă guvernare. Nu putem fi pompieri la nesfârşit! E timpul să ne concentrăm doar pe construit politici publice pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor!”, a replicat Marcel Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISING

Jurnaliștii au vrut să știe azi de la Klaus Iohannis dacă, la rocadă, va accepta numirea ca premier a lui Marcel Ciolacu, având în vedere și ultimele declarații ale acestuia, conform cărora mandatele ca șef de stat au fost irosite din cauza ranchiunii față de PSD.

„Da, câteodată unii politicieni merg la TV și îi ia gura pe dinainte”, a răspuns râzând Klaus Iohannis.

„Nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie. Țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi. Și atunci trebuie să avem puterea interioară să trecem cu mai multă sau mai puțină lejeritate peste anumite declarații mărunte și să vedem care este în realitate interesul României.

ADVERTISING

Atunci când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și în conformitate cu Constituția voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a spus Iohannis de la Bruxelles.

Cine e de vină pentru netaxarea OMV

Șeful statului a fost întrebat și cine crede că e de vină pentru situația creată cu suprataxa destinată companiilor din energie, dar care în forma actuală cel mai probabil nu se va aplica și OMV și a indicat aici către PSD.

„Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut actul normativ, adică Ministerul Finanțelor (condus de Adrian Câciu, PSD - n.red.). Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune. Ministerul Energiei nu a fost cooptat în această discuție. Deci chestiunea s-a discutat la nivel de finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă.

ADVERTISING

Dar când am fost informat că se lucrează la această taxă solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar. Adică să nu încalce nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este.

Eh, rezultatul îl vedem împreună la televizor, toată ziua bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu-i nimic pierdut. Dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică pot să vă spun sigur că nu rezolvă problema”, a precizat Iohannis.

Întrebat de Economedia cum comentează aceste declaraţii, Marcel Ciolacu a aruncat vina la Ministerul Energiei, condus de un liberal pe care preşedintele tocmai îl apărase în chestiune:

„În privința OMV Petrom, în acest moment, Comisia îl contrazice pe președinte. Răspunsul venit este clar că regulamentul a fost transpus corect și fără nicio modificare. Negociatorul din partea României a fost Virgil Popescu, ministrul Energiei. Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat ministrul Energiei”.

„Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituţii pe OUG care implementa taxa de solidaritate!”, a completat Ciolacu pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇