OMV anunță un profit istoric. Le va da acționarilor un dividend special, dar nu plătește taxa de solidaritate

OMV anunță un profit istoric. Le va da acționarilor un dividend special, dar nu plătește taxa de solidaritate

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a realizat anul trecut un profit net de 10,3 miliarde lei (peste 2 miliarde euro), în creştere cu 260% faţă de ce cel din 2021, de 2,86 miliarde lei, arată rezultatele anuale publicate joi de companie.

Este cel mai înalt nivel de până acum şi cel mai mare al unei companii din România. Veniturile din vânzări au fost mai mari cu 136% faţă de 2021, în sumă de 61,34 miliarde lei.

Numărul de angajaţi al grupului OMV Petrom a scăzut cu 3%, la 7.742 salariaţi. În 2022, impozitele directe şi contribuţiile specifice industriei au crescut de aproape 4 ori la o valoare record de 9,7 miliarde lei.

ADVERTISING

Investițiile au însumat 3,551 miliarde lei în 2022, cu 26% mai mari faţă de 2021 (2,821 miliarde lei), în special direcţionate către explorare şi producție.

Investiţii de 6 miliarde lei în acest an și dividend special pentru acționari

Pentru acest an, OMV Petrom şi-a planificat investiţii de 6 miliarde lei, mai mari cu aproximativ 70%, dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi.

De asemenea, directoratul propune un dividend de bază în valoare brută de 0,0375 lei/acţiune, o creştere anuală de 10%, la limita superioară a intervalului de 5-10% declarat în îndrumarea privind dividendele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un dividend special este planificat a fi plătit în 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunţată la jumătatea anului.

„Pe baza rezultatelor preliminare pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, Directoratul OMV Petrom propune un dividend de baza în valoare brută de 0,0375 lei/acţiune pentru anul financiar 2022, ceea ce se transpune într-o creştere anuală de 10%, la limita superioară a intervalului de 5-10% declarat în îndrumarea privind dividendele.

Directoratul OMV Petrom anunţă de asemenea intenţia de a propune distribuirea unui dividend special în 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunţată la jumătatea anului 2023”, arată un raport al companiei.

ADVERTISING

Nu plătește taxa de solidaritate

Pe de altă parte, în raportul trimis BVB se menționează că Grupul OMV Petrom anticipează că nu se va încadra în categoria companiilor care trebuie să plătească contribuția de solidaritate pentru anul fiscal 2022.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, se aşteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului", se menţionează în raport.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, sperând ca astfel să încaseze într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇