Guvernul de la Budapesta a băgat milioane de euro într-o fundație cu legături puternice cu UDMR. E condusă chiar de ministrul Mediului

Guvernul de la Budapesta a băgat milioane de euro într-o fundație cu legături puternice cu UDMR. E condusă chiar de ministrul Mediului

Guvernul condus de Viktor Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, în care liderii UDMR sunt implicați puternic.

Pe site-ul Fundației e precizat că ea este deținută de Parohia Sfânta Cruce din Miercurea Ciuc și Parohia Romano-Catolică din Cârța, comuna natală a lui Kelemen Hunor, și condusă de un consiliu de administrație format din 7 membri. Potrivit jurnaliștilor G4Media.ro, președintele acestui consiliu este chiar ministrul Mediului, Tanczos Barna.

ADVERTISING

Fundația operează un centru medical, săli de forță și de welness, patinoare, cămine sau centre metodologice, dar și Academia Secuiască de Hochei pe Gheață. Pentru această Academie, înființată în comuna Cârța, finanțarea a venit de la guvernul maghiar, iar președintele UDMR a descris-o în trecut drept „o chestiune de suflet”. Patinoarul pe care Academia operează a fost însă construit, anterior, din banii Guvernului României.

Potrivit chiar unor declarații făcute în 2019, în timpul vizitei lui Viktor Orban la Cârța, din 2016 și până la acel moment Guvernul Ungariei investise aici 5 milioane de euro. Suma aproape s-a dublat ulterior. O investigație a France24 publicată anul trecut estima că 90% din cele 10 milioane de euro investite de Mens Sana în Academie au venit de la guvernul maghiar.

ADVERTISING

Un alt proiect al Fundației finanțat de Budapesta și cu care s-au lăudat și cei de la UDMR este dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc. Fundația anunța că alocă 2,3 milioane de euro, bani proveniți de la guvernul ungar.

Așadar, Guvernul lui Viktor Orban finanțează proiecte de care liderii UDMR se folosesc pentru a obține simpatia electoratului maghiar și aceste informații pot oferi un context mai amplu în ce privește reacția sau lipsa ei în cazul declarațiilor rasiste făcute în urmă cu 10 zile de premierul ungar la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, în ce privește „amestecul dintre rasele europene și cele non-europene”.

ADVERTISING

Contactați de G4Media, atât Tanczos Barna, cât și Kelemen Hunor au spus că nu văd „nicio legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad și finanțările primite din partea guvernului ungar.

Amintim că ministrul Mediului a refuzat total să comenteze, în timp ce Kelemen Hunor a spus că nu vede nicio problemă, de vreme ce declarațiile nu au vizat cu nimic România, și consideră că a fost absolut normal ca membrii UDMR prezenți la eveniment să aplaude.

Partidele de Opoziție au cerut însă înlăturarea de la guvernare a UDMR, iar Klaus Iohannis a spus că vede necesar ca Uniunea să își explice poziția. Și premierul Nicolae Ciucă a spus că va discuta acest subiect cu Kelemen Hunor prima dată când se văd față în față, și a susținut că acest lucru nu s-a întâmplat în toate aceste zile, deși liderul UDMR este vicepremier în guvernul pe care-l conduce.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇