Premierul Ungariei va participa la lucrările Conferinței de acțiune politică conservatoare din SUA (CPAC), care se va desfășura în Dallas, Texas, între 4 și 7 august, unde va avea ocazia să-și reitereze retorica radicală.
După declarațiile rasiste de la Băile Tușnad, Viktor Orban are ocazia să-și ridice poziția extremistă la un nivel superior, căpătând o nou tribună de la care să propage idei radicale despre „amestecul raselor” și teoria conspirației „marii înlocuiri”, care susține existența unui complot pentru înlocuirea prin imigrație a populației albe din Statele Unite și din țările europene.
Puțini dintre susținătorii dreptei americane vor fi tulburați de discursul lui Orban, scrie The Guardian, ancitipând participarea acestuia la lucrările reuniunii conservatorilor din SUA.
Rick Wilson, strateg politic republican și co-fondator al Proiectului Lincoln, un comitet politic anti-Trump, a declarat într-un interviu că extrema dreaptă reprezintă în prezent o parte în creștere a comunității republicane. "Partidul s-a schimbat radical. Idei precum teoria marii înlocuiri au devenit centrale pentru ei", a spus acesta.
Criticat pentru "axa" sa cu Vladimir Putin, Orban are relații cordiale și cu Donald Trump, iar declarațiile lui despre clădirea unei "democrații iliberale" în Ungaria au fost frecvent prezentate în emisiunea "Tucker Carlson Tonight", de la Fox News, forul TV al republicanilor. Carlson a petrecut, de altfel, o săptămână la Budapesta, anul trecut, și a prezentat Ungaria drept "un paradis conservator".
"Orban este văzut ca un antieuropean, e împotriva imigrației, a elitei și a pasivității, ceea ce le place republicanilor și conservatorilor", a explicat Tim Miller, fost director politic al platformei Republican Voters Against Trump.
Lista celor care vor ține discursuri la conferința din Texas se deschide cu Donald Trump, însă Viktor Orban nu figurează printre vorbitori.
Întrebat săptămâna trecută dacă acesta va fi invitat să deschidă lucrările conferinței din Texas a conservatorilor, Matt Schlapp, președintele CPAC, a răspuns: "Haideți să vedem ce are omul de zis. Vom vedea ce va spune. Și dacă oamenii nu vor fi de acord cu ceva, ar trebui să ia poziție."
Viktor Orban a provocat numeroase reacții de indignare la nivel politic în Europa după ce a criticat la lucrările Universității de vară de la Băile Tușnad ceea ce el a numit "amestecul dintre rasele europene și cele non-europene". "Noi (maghiarii - n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată", a declarat Orban, în weekend, la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii "nu mai sunt națiuni".
Declarațiile au atras demisia unei vechi consiliere a premierului maghiar, Zsuzsa Hegedüs, care l-a catalogat "un discurs pur nazist, demn de Goebbels". Ulterior, aceasta s-a răzgândit și a spus că este mândră de Orban.
Într-un semn rar de recunoaștere a unei greșeli, Orban și-a nuanțat afirmațiile, precizând că nu s-a referit la amestecul raselor, ci al culturilor. "Nu vreau ca Ungaria să devină o țară de imigranți. Pentru noi nu este o chestiune de rasă. E una despre diferențele culturale", a spus el marți, în timpul unei vizite la Viena.
"Uneori pot să fiu neclar. Vorbeam despre o poziție legată de civilizație. Suntem mândri de ceea ce Ungaria a reușit în lupta împotriva rasismului", a adăugat acesta.
Rămâne de văzut dacă Viktor Orban își va menține această poziție "nuanțată" și în Dallas, săptămâna viitoare, în fața celor mai îndârjiți suporteri ai dreptei radicale americane.