Guvernul anunță cum arată noua stare de alertă. Renunță la achizițiile directe

Guvernul anunță cum arată noua stare de alertă. Renunță la achizițiile directe

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au prezentat marți, după ședința de Guvern, modificările aduse de Guvern hotărârii privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Astfel, dacă Parlamentul aprobă această formă, se deschid grădinițele, creșele, sălile de fitness și se vor putea face slujbe. În schimb, Guvernul a renunțat la achizițiile directe, condiție impusă luni de PSD pentru a-și da votul. Rămân închise cinematografele și spațiile de joacă din mall-uri.

(Document) Guvernul a decis scutirea domeniul HoReCa de plata impozitului pentru 90 de zile. Industria de păcănele mai are de așteptat

ADVERTISING

Petreceri private cu maxim 20 de participanți, sport și slujbe, în condiții speciale

Tătaru a spus că România este încă pe o pantă descendentă, motiv pentru care autoritățile au decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.

Ministrul a anunțat și că se gestionează și un al treilea pachet de relaxare.

Tătaru a anunțat că grădinițele, creșele și after-school-urile își vor relua activitatea pe parcursul verii, după un set de norme.

De asemenea, s-a luat decizia de reluare a activității în sălile de fitness – în condiții de distanțare și igienă.

În ce privește reînceperea slujbelor în biserici, Tătaru a spus că numărul persoanelor aflate în lăcașurile de cult se va stabili în funcție de suprafață. Se va ține cont de distanțarea fizică și se păstrează obligativitatea păstrării măștilor.

ADVERTISING

Se reia și „tot ce înseamnă sport în aer liber, cu respectarea condițiilor de igienă și a distanțării. Orice eveniment privat nu va depăși 20 de persoane”, a spus ministrul, în timp ce evenimentele în aer liber pot avea până la 50 de invitați.

„Respectând niște reguli de igienă, distanțare, precauție, putem gestiona situația în așa fel încât să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Situația încă nu este la final”, a conchis Tătaru.

Modificări făcute cum a cerut PSD

PSD votează prelungirea stării de alertă, dar pune condiții legate de achiziții și biserici

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a fost cel care a precizat că nu se mai regăsesc în proiect propuneri privind achiziții directe sau alte propuneri care nu sunt necesare în această fază.

ADVERTISING

„Există motive. După o analiză foarte amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau o situație mai grea dacă nu se respectă purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrare în spații închise, purtatul măștilor în transportul în comun.

Am văzut creșteri care au depășit 300 de cazuri la 24 de ore. (...) În cadrul prelungirii stării de alertă nu se mai regăsesc propuneri privind achiziții directe sau alte propuneri care nu sunt necesare în această fază”, a declarat Raed Arafat.

El a spus că unul dintre motivele pentru care trebuie prelungită starea de alertă îl reprezintă analiza făcută cu INSP și CNSU în privința necesității conducerii și comenzii unice pentru luarea unor măsuri rapide.

„Există o creștere a numărului pacienților la ATI, există focare în instituții medicale. INSP, cu aprobarea CNSU, vor emite periodic lista țărilor cu care urmează reluarea sau întreruperea zborurilor”, a mai spus Arafat.

Una dintre condițiile puse de PSD pentru a vota hotărârea în Parlament este renunțarea la achizițiile directe.

USR critică Guvernul: De ce e mai sigur să laşi oameni într-o sală de jocuri de noroc şi nu la o masă în restaurant?

Guvernul s-a sucit și permite slujbele și în biserică. Se redeschid jocurile de noroc, inclusiv de păcănele, dar nu și restaurantele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇