Guvernul s-a sucit și permite slujbele și în biserică. Se redeschid jocurile de noroc, inclusiv de păcănele, dar nu și restaurantele

Guvernul s-a sucit și permite slujbele și în biserică. Se redeschid jocurile de noroc, inclusiv de păcănele, dar nu și restaurantele

Guvernul va adopta azi prelungirea starii de alertă cu 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban în debutul ședinței Executivului.

În același timp, se vor lua și noi măsuri de relaxare, cum ar fi permiterea oficierii slujbelor în interiorul bisericilor, dar și redeschiderea sălilor de jocuri de noroc.

Premierul a ținut să îî critice pe cei care au afirmat ca bisericile au fost închise în această perioadă, precizând că nu au redat corect adevărul. Astfel, spune Orban, ele au fost deschise, doar că nu s-au oficiat slujbe.

Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în înteriorul bisericilor. Aici aș vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor.

ADVERTISING

S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente cum ar fi botezuri, căsătorii, desigur cu un număr limitat de persoane la nivelul familiilor. Cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul”, a declarat Orban.

Urmează acum ca Ministerul Sănătății, împreună cu cel de Interne, să stabilească normele privind condițiile ce trebuie respectate în unitățile de cult.

”Propunerea formulată de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență este aceea de a permite oficierea slujbelor atât în interiorul bisericilor, cât și în afara lor.

Bisericile fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condițiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății, cu secretarul de stat de la departamentul pentru culte si cu ministrul de Interne, va fi un număr redus de credincioși care va putea asista la slujbă din interiorul bisericilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vor trebui stipulate foarte clar regulile de distantare, de purtare a măștilor, de dezinfectare a spațiilor comune”, a completat premierul.

Anunțul privind oficierea slujbelor în interiorul bisericilor vine la doar o zi după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că nu este cazul să fie permisă această relaxare acum.

”Pentru următoarea săptămână sau următoarele două săptămâni, încă nu este cazul. Trebuie să urmărim efectiv evoluția numărului de cazuri și evoluția pandemiei, în general și în următoarea săptămână. Apoi vom decide”, a afirmat Tătaru într-o intervenție telefonică la Digi24, întrebat când vor fi redeschise bisericile.

ADVERTISING

Se deschid și jocurile de noroc

Ludovic Orban a anunțat și reluarea jocurilor de noroc. Și aici a avut câteva critici de făcut, afirmând că a fost dusă o adevărată campanie împotriva Guvernului de persoane care au spus că se vor deschide ”păcănelele”.

”Se reiau si activitățile jocurilor de noroc. Aici a fost o adevărată campanie împotriva noastră, că dăm drumul la păcănele, așa au spus ei. Jocurile de noroc nu sunt doar jocurile de pe slot machine. Jocurile de noroc înseamnă casele de pariuri, loteria, alte jocuri care se desfășoară în baza legii”, a subliniat Orban.

Guvernul va adopta în ședința de azi o ordonanță de urgență care prevede că, în perioada stării de alertă, firmele care organizează jocuri de noroc sunt scutite de la plata taxelor specifice.

Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu completările și modificările ulterioare, nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în document.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇