Ghinea vorbeşte despre fake-news legate de renegocierea PNRR: Ce fumează oamenii ăștia? Domnilor, bateți câmpii!

Ghinea vorbeşte despre fake-news legate de renegocierea PNRR: Ce fumează oamenii ăștia? Domnilor, bateți câmpii!

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea spune că există fake-news-uri legate de renegocierea PNRR, afirmând că nu există anexe secrete așa cum acuză PSD.

Nu, nu există nici o anexă secretă la PNRR. Asta e o prostie, totul e public, documentul legal la Comisie (tabel de jaloane si ținte de 700 de pagini) și la MIPE (același tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior – toate. E în limba română totul. PSD, nu mai inventați anexe secrete, totul e acolo, puneți mâna și citiți”, a scris vineri pe Facebook Cristian Ghinea.

Fostul ministru critică și dorința PSD de a modifica PNRR pentru a limita consultanța la maxim 3%, afirmând că nu există consultanță, ci asistență tehnică.

ADVERTISING

”PSD insistă să modifice PNRR pentru a limita consultanța la maxim 3% și pentru a introduce ADR-urile în ecuație. Nu e nevoie. Consultanță nu e, e asistență tehnică acolo unde au cerut ministerele că nu se pricep și Comisia a acceptat. De pildă Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen și pentru legislația ulterioară.

Dacă Ciolacu zice că nu e nevoie și că face Ministerul Energiei singur, ok, sa facă și banii ăia se vor reloca la jumătatea implementării. Eu am scos multe cereri de asistență tehnică, au rămas doar cele argumentate și unde chiar nu există expertiză în ministere. Poate are PSD experți în hidrogen și facem economie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Am fost curios și am adunat toate liniile de asistență tehnică. NU se apropie nici pe departe de 1%. Ciolacu vrea să limiteze la 3%. Ce fumează oamenii ăștia? Dacă Ciolacu vrea sa modifice PNRR ca să nu depășească 3%, e ok: să facă cerere la Comisie. Vor râde și o vor aproba. Cererea e deja îndeplinită.

Cât despre ADR-uri, la fel. E decizia Ministerului Dezvoltării dacă le implică. O poate face fără să modifice PNRR. Le-am explicat asta celor de la PSD când au venit să citească PNRR înainte de depunere: dacă vrea Ministerul Dezvoltării se poate, nu e în PNRR nici că da, nici că nu. Vă faceți de râs să declarați public că vreți să schimbați ceva ce nu este acolo”, explică Ghinea.

ADVERTISING

Domnilor, bateți câmpii!

În ceea ce privește majorarea pensiilor Cristian Ghinea spune că atât cei din PNL, cât și cei din PSD, bat câmpii.

”Pensii și PNRR. Evident că se pot mări pensiile și cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Crește punctul de pensie. Ce punem în formulă e decizia noastră: inflație, creștere economică, alți indicatori - ponderea dintre ei. Românii trebuie sa știe pe această formulă cât crește punctul de pensie. La dată fixă și pe baza statistică. Avem o marjă maximă de 9,4% din PIB. E loc de creștere. Nu e loc de creștere din burtă.

Aici e buba și de asta se zvârcolesc la negocieri. A zis Ciolacu acum o săptămână că trebuie să crească cu 30%. Apoi s-au mai calmat, vor 11%. PNL le explică că nu e loc de atât. Și are dreptate. Dar și PNL vine cu procent din burtă, mai mic. Rareș Bogdan zice că e o diferență ideologică.

Domnilor, nu știu cum să vă explic asta delicat așa că o zic direct: bateți câmpii! Nu e de dreapta sau de stânga funcție de procent. Nu e de dreapta sau de stânga să puteți decide din burtă sau nu.

E despre responsabilitate versus minciună populistă. Pensiile românilor nu mai trebuie să depindă de negocierile dintre voi. Ce faceți voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: creșteri incerte, când și când, scoase din burtă, pe calcule politice. Și este fix ce nu mai trebuie să se întâmple, după PNRR. Pensiile trebuie să crească predictibil, pe formulă statistică”, a punctat Ghinea.

Trei fake cu renegocierea PNRR - secrete și pensii1. Nu, nu există nici o anexă secretă la PNRR. Asta e o prostie,...

Publicată de Cristian Ghinea pe Joi, 11 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇