Cioloș spune că Iohannis a împins PNL alături de PSD și critică ”alianța toxică”, reunită pentru că ”a simțit mirosul banilor” din PNRR

Cioloș spune că Iohannis a împins PNL alături de PSD și critică ”alianța toxică”, reunită pentru că ”a simțit mirosul banilor” din PNRR

Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat, marți, că partidul său nu va vota guvernul PNL-PSD și a spus că are informații, chiar din tabăra liberală, că președintele Klaus Iohannis a dorit această nouă alianță.

”USR nu va vota niciodată un guvern capturat de pesedism. Asta îi va costa scump pe români. Nu ne vom lăsa amăgiți sub nicio formă de ceea ce înseamnă și a însemnat pesedismul. S-a ajuns aici din cauza slăbiciunii liderilor peneliști, cu îngăduința președintelui Iohannis”, a acuzat Cioloș, într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Ulterior, el a adăugat: ”Președintele Iohannis e cel care chiar a împins lucrurile spre PSD. Am înțeles asta inclusiv de la lideri PNL. Nu știu care-i sunt motivele”.

Cioloș a susținut că PNL s-a aliat cu USR doar pentru că aici i-au împins rezultatul alegerilor parlamentare, dar că liberalii nu-și doresc cu adevărat reformarea și modernizarea țării.

”PNL-ul din păcate nu și-a dorit reforme, că dacă și le dorea le puteam face împreună. A fost împins de votul oamenilor lângă USR, dar ați văzut toate șicanele și piedicile puse miniștrilor noștri, care au avut ca scop îndepărtarea USR de la guvernare și apropierea de PSD.

ADVERTISING

Știu că sunt multi oameni dezamăgiți, obosiți, dar din păcate nu există altă soluție pentru noi decât rezitența în fața acestui mare partid penelisto-pesedist care, de altfel, a condus România în ultimii 30 de ani. (...) Ceva a atras această alianță să se refacă, probabil mirosul banilor”, a spus Cioloș, referindu-se la PNRR.

El a promis însă că USR va monitoriza acțiunile noii coaliții și va face tot ce poate pentru a se asigura că reformele din PNRR sunt realizate la timp și în interesul românilor, nu al clientelei de partid.

ADVERTISING

”O să ne opunem abuzurilor acestei alianțe toxice, vom monitoriza cheltuirea banului public, vom urmări cum sunt puse în practică proiecte de reformă începute de miniștrii noștri, ne vom asigura că reformele din PNRR nu vor fi oprite”, a mai spus liderul USR, adăugând că partidul va începe creșterea și consolidarea, astfel încât, în 2024 sau când vor fi organizate alegeri, să fie o alternativă serioasă pentru români.

Problema Cîțu premier

Cioloș a spus că el s-a aflat în permanență în contact și cu Florin Cîțu, și cu alți lideri liberali în zilele de după eșecul lui Nicolae Ciucă, în încercarea de a reface coaliția.

”Nu doar am fost contactat, dar am contactat și eu. Cred că aproape zilnic, dacă nu chiar zilnic, am fost în contacte și discuții și cu Florin Cîțu, și cu alți lideri PNL, încercând să clarificăm lucrurile”, a declarat Cioloș.

Întrebat dacă nu crede că situația putea fi evitată dacă USR ceda și-l accepta pe Florin Cîțu premier, liderul USR a răspuns: ”Credeți că PSD l-ar accepta pe Florin Cîțu premier? Cred că lucrurile sunt mai profunde decât doar Florin Cîțu”.

Cât despre posibilitatea de a reface coaliția cu PNL după un eventual eșec al unui guvern PNL-PSD, Cioloș crede că rămâne de văzut ce va mai rămâne din PNL.

”Guvernare alături de ce va rămâne din PNL, dupa ce vor fi trecut printr-o guvernare alături de PSD… Dacă va mai rămâne în PNL o parte care să-și dorească modernizarea României, vom fi deschiși, dar vom fi foarte fermi pe aceste lucruri, nu ne vom mai mulțumi cu promisiuni”, a avertizat Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇