Cine a votat pro și cine contra PSD la ședința care a fracturat PNL: Cîțu s-a spălat pe mâini, Boc nici nu a venit (Surse Spot)

Cine a votat pro și cine contra PSD la ședința care a fracturat PNL: Cîțu s-a spălat pe mâini, Boc nici nu a venit (Surse Spot)

”Vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali. Vreau să mai spun ceva – Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ‘Votaţi PSD!’. Cum aş putea când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024”, spunea Florin Cîțu la congresul PNL la care a fost ales președinte (pe 25 septembrie!).

46 de zile mai târziu, luni seară, același Florin Cîțu a supus la vot, în Biroul Politic Național, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului.

Ședința de luni seară a fost una lungă și tensionată, 22 de filiale s-au opus deciziei, în timp ce 48 au susținut propunerea lui Florin Cîțu.

SpotMedia.ro a discutat cu mai multe surse liberale pentru a afla ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise și vă prezentăm filmul evenimentelor de luni seară.

ADVERTISING

Negocieri cu PSD fără mandat clar. Orban, amenințat cu excluderea

În primul rând, ne-au spus sursele, mandatul de negociere cu PSD nu e foarte clar, pentru că nu s-a putut ajunge la o majoritate pentru asta. Asta îi pune din start în dezavantaj pe liberali, având în vedere că social-democrații au anunțat luni, și înainte, și după decizia liberalilor, în ce condiții intră la guvernare.

Un alt punct fierbinte a fost situația creată de fostul președinte al PNL Ludovic Orban. Amintim că acesta a zdruncinat raportul de forțe după ce a demisionat din grupul parlamentar al PNL și alți 15 colegi i-au urmat exemplul.

Luni seară, au fost atacuri dure la adresa lui Orban în partid. Liberali din tabăra Cîțu precum Alina Gorghiu, Florin Roman sau Virgil Popescu i-au spus că este direct responsabil de situația actuală, iar Florin Cîțu chiar l-a amenințat cu excluderea prin decizie a Biroului Executiv.

ADVERTISING

Nu a fost însă luată o decizie și, în orice caz, potrivit statutului, fiind membru BEx din calitatea de fost președinte, Orban nu poate fi exclus decât prin decizie a Consiliului Național.

Abținerea lui Cîțu și alte atitudini ciudate

În primul rând, o atitudine ciudată a avut Florin Cîțu, care, ca președinte al partidului, a și supus la vot propunerea de a negocia guvernarea cu PSD. Apoi, a ales să nu voteze!

La fel s-a spălat pe mâini și Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, mâna dreaptă a lui Florin Cîțu. Sursele Spot ne-au spus că organizația PNL Gorj, condusă de Vîlceanu, nu a votat, preferând să se ocupe de chestiuni organizatorice, cum ar fi numărarea voturilor.

Un alt liberal cu greutate care nu și-a asumat întru totul decizia a fost Emil Boc. El nu a fost prezent și a trimis printr-o scrisoare că organizația PNL Cluj este pentru negocierile cu PSD. Scrisoarea a fost citită de nepotul lui Vasile Blaga, deputatul de Cluj Sorin Moldovan, în protestele celor anti-PSD.

ADVERTISING

Marcel Vela, președinte al PNL Caraș Severin, a ales să nu voteze deloc, deși filiala lui a dat o rezoluție împotriva guvernării cu PSD.

Cam aceeași atitudine și de la președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, care, deși a avut un discurs puternic antiPSD luni seară, în final a ales să nu voteze deloc.

Nu au votat deloc liderii PNL Dolj, Harghita și Galați, dar nici deputatul Gigel Știrbu.

Au fost absenți liderii PNL Vâlcea - Cristian Buican, Argeș - Adrian Miuțescu și al PNL Diaspora - Viorel Badea.

Raluca Turcan, Flutur, Nelu Tătaru, Virgil Popescu, Bode sau Falcă au votat pentru PSD

Ceva mai asumați au fost liderii filialelor PNL de la Călărași - Ciprian Pandea, Buzău - Gabriel Avramescu, Alba - Ion Dumitrel, Arad - Gheorghe Falcă, Bacău - Mircea Fechet, Timiș - Alin Nica, Vaslui - Nelu Tătaru, Hunedoara - Vetuța Stănescu, Ialomița - Dragoș Soare, Iași - Alexandru Muraru, Ilfov - Hubert Thuma, Maramureș - Ionel Bogdan, Mehedinți - Virgil Popescu, Mureș - Ciprian Dobre sau Neamț - George Lazăr.

Tot vot pro PSD au dat și liderii filialelor PNL Olt - Liviu Voiculescu, Prahova - Iulian Dumitrescu, Satu Mare - Adrian Cozma, Sălaj - Lucian Bode sau Suceava - Gheorghe Flutur.

De la PNL Sibiu, au votat pentru atât președintele filialei, Raluca Turcan, cât și Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean Sibiu și din septembrie vicepreședinte PNL. De la PNL Constanța, a votat pro PSD președintele filialei, Vergil Chițac, în timp ce prefectul Silviu Coșa a ales să nu voteze.

În ce privește organizațiile din București, singurul care a votat pro PSD a fost liderul PNL Sector 4, Pavel Popescu.

Oamenii lui Bolojan au vrut vot uninominal: Să se știe mai târziu cine e responsabil!

Au votat împotrivă PNL Giurgiu - Dan Motreanu, Dâmbovița - Virgil Guran, Bistrița - Ioan Turc, Brașov - Adrian Veștea, Covasna - Olimpiu Floroian, Brăila - Alexandru Popa, Tulcea - Ștefan Ilie, Vrancea - Cătălin Toma.

De la PNL Bihor, au votat contra atât președintele filialei, Ilie Bolojan, cât și deputatul Florica Cherecheș si președintele PNL Oradea Florin Birta.

Ba chiar Birta a propus vot uninominal, ”ca să se știe mai tarziu cine e responsabil, cu subiect și predicat, pentru viitoarea guvernare cu PSD”, ne-au spus sursele Spot. Propunerea lui Birta nu a trecut la vot.

Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a votat împotrivă. La fel și liderii filialelor Sector 1 - Sebastian Burduja, Sector 2 - Monica Anisie, Sector 3 - Antonel Tanase, Sector 5 - Dan Meran și Paul Moldovan, interimarul de la PNL Sector 6.

”România are nevoie de modernizare și reformare, nu de întoarcerea PSD la guvernare”

Mai mulți liberali care au votat împotriva negocierilor cu PSD au făcut și comentarii publice pe acest subiect.

De exemplu, Sebastian Burduja a povestit pe Facebook motivele prezentate luni seară. O ”incompatibilitate fundamentală” în opinia sa este că PNL susține creșterea economică prin investiții, în timp ce PSD vrea doar creșteri ”din pix” de salarii și pensii.

Apoi, spune Burduja, chiar dacă din PSD au plecat sau s-au retras din prima linie responsabilii pentru OUG 13 sau violențele de la 10 august, ”rănile trecutului nu s-au vindecat și românii știu asta”.

Burduja spune și că a făcut sondaj la nivelul PNL Sector 1 și 80% dintre membri au votat pentru guvernarea cu USR.

Am votat împotriva negocierilor cu PSD aseară. Motivele le-am explicat constant în ultimele saptamâni și le-am reluat în...

Publicată de Sebastian Burduja pe Luni, 8 noiembrie 2021

Contra deciziei de luni seară a partidului s-a arătat și europarlamentarul Sigfried Mureșan.

”De 31 de ani PSD-ul se opune modernizării României. De 31 de ani PSD-ul se opune modernizării educației, modernizării sănătății, modernizării administrației publice. De 31 de ani PSD-ul atacă justiția cu fiecare ocazie.

Acum România are nevoie de modernizare și reformare, nu de întoarcerea PSD la guvernare”, a scris pe Facebook marți dimineață Sigfried Mureșan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇