Ciolacu dă detalii despre condițiile negocierilor cu PNL și cine ar putea fi miniștrii PSD. Printre măsurile „de scos” din programul PNL - cota unică de impozitare

Ciolacu dă detalii despre condițiile negocierilor cu PNL și cine ar putea fi miniștrii PSD. Printre măsurile „de scos” din programul PNL - cota unică de impozitare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat mai multe detalii, luni seara, despre mandatul cu care PSD intră în negocierile cu PNL și UDMR pentru formarea unei coaliții guvernamentale.

1.„Noi am luat un vot astăzi în Consiliul Politic Naţional de a avea negocieri pe programul de guvernare în primul rând, cu cei de la PNL, UDMR şi minorităţi, în vederea creării unei majorităţi. Nu am luat un vot care PSD-ul automat intră la guvernare cu PNL, UDMR şi minorităţi. Votul a fost foarte explicit”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3, citat de News.ro întrebat dacă e clar că va exista un guvern din care PSD să facă parte alături de PNL. 

Ciolacu a adăugat că îşi doreşte o discuţie cu partenerii politici, dar şi cu partenerii sociali, pe tema viitorilor deţinători ai portofoliilor din Executiv.

"Dacă vrei să ai o construcţie prin care nu păcăleşti niciuna dintre părţi - fiindcă e foarte important, chiar dacă duci negocierile fără principii, la un moment dat unul va fi păcălit şi atunci toată această construcţie o faci pentru o perioadă foarte scurtă fiindcă cel păcălit va răsturna această construcţie, va găsi motive să iasă din această construcţie”.

ADVERTISING

2. În ceea ce priveşte funcţia de premier, liderul social-democrat a arătat că "nu e o decizie luată, vom ţine cont de ponderile parlamentare, nu mergem după sondaje sau altceva, luăm după rezultatele pe care le-am avut la alegerile generale".

"Decizia în momentul acesta este că vom merge cu desemnarea unui prim ministru, dacă există consultările până când se închid negocierile", a adăugat liderul PSD. 

Ciolacu a mai afirmat că a existat o propunere ca fiecare dintre cele două mari formaţiuni politice să aibă premier câte un an şi jumătate până la alegerile din 2024. "E una dintre soluţii”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă el va fi propunerea PSD pentru funcţia de premier, Ciolacu a răspuns: "Mă bucur că sunt aşa informaţiile, cred că preşedintele României în momentul acesta a învăţat lecţia abuzului de putere şi va aştepta întâi să se termine negocierile între partide şi pe urmă va chema la consultări pentru desemnarea unui prim ministru”.

ADVERTISING

3.În discuţii nu s-a făcut referire la eventuale propuneri pentru ministere, singurul nume adus în discuţie fiind cel al profesorului Alexandru Rafila pentru portofoliul Sănătăţii, a mai spus Ciolacu, care a precizat însă că el şi membrii PSD vor ca "prima linie" a partidului să fie reprezentată într-un eventual guvern alături de PNL şi UDMR.

"Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză - şi Mihai Tudose, şi Sorin Grindeanu au fost prim miniştri, Rafila e un specialist, şi domnul Dîncu a fost vicepremier, a condus Ministerul Dezvoltării, are o experienţă şi doamna Gabriela Firea, administrativă în primul rând - da, eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil.

Ce mi-au cerut colegii - iarăşi o premieră în Partidul Social Democrat - să nu facem niciun rabat la niciun minister, dacă vom negocia să nu mergem cu cineva care nu este pregătit pentru acel minister. Şi aşa va fi”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISING

4.Şi s-a discutat că există două ministere avizatoare: cel al Finanţelor şi cel al Justiţiei. Este normal ca unul să fie la un partid şi celălalt la celălalt partid, cele două partide mari. Este exclus altfel să faci, fiindcă se balansează puterea şi atunci nu ai făcut nicio construcţie normală şi credibilă”, a explicat Marcel Ciolacu.

5.Liderul PSD a mai susţinut că România este într-un "haos”, iar PSD trebuie să implice, fără a face calcule electorale. "Sunt anumite lucruri care trebuie scoase din programul de guvernare al PNL-ului, de exemplu, privatizarea Trezoreriei - nu înţeleg de unde ne-a venit ideea asta, acolo vorbim de 200 de miliarde de euro, vânzarea Hidroelectrica. (...) 

Nu am văzut un plan pe termen mediu de independenţă energetică a României, vom veni cu aşa ceva, un plan care trebuie asumat de toate formaţiunile politice, să ieşim din această spirală cu energia. (..) Este evident că vom avea o negociere până în martie şi din martie încolo pe următorii trei ani”, a adăugat Ciolacu. 

El consideră că România ar trebui să rediscute ideea cotei unice de impozitare începând de anul viitor, arătând că ar susţine impozitarea progresivă.   

Liderul PSD a mai susţinut că alianţa cu PNL este "o necesitate pentru români”. Ciolacu a afirmat că e nevoie de un "plan de ţară”, asumat de toate partidele parlamentare, arătând că "altfel nu vom ieşi din acest lanţ de înjurături între toate partidele politice”.

Ciolacu mai crede că acest plan de ţară trebuie respectat indiferent de alternanţa la guvernare.  "Românii să încapă din nou să aibă încredere în oamenii politici", a mai spus Ciolacu.

Conducerea PNL a votat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit.

49 de lideri din BPN au votat în favoarea guvernării alături de social-democraţi şi doar 22 s-au împotrivit.

PNL a anunţat printr-un comunicat că printre principiile pe care PNL le va susţine în negocerile care ar urma să înceapă chiar de marţi se numără desemnarea unui premier PNL, realizarea reformelor asumate pe tema Justiţiei şi închiderea MCV, precum şi respectarea parteneriatului PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇