Cât va rezista o alianța PNL-PSD?

Sunt semnale tot mai clare că liberalii și social-democrații se vor asocia pentru formarea unui nou guvern. După o confruntare de cinci ani între cele două partide, găsirea unei formule de colaborare e dificilă în contextul crizei provocate de pandemie.
Cât va rezista o alianța PNL-PSD?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Analiștii politici consideră că o alianță PNL-PSD nu va rezista prea mult din cauza ciocnirilor dintre grupurile de interese ale celor două partide, dar și din cauza apropierii alegerilor din 2024, când PNL și PSD vor intra din nou în competiție. 

În toamna anului 2008, PSD câștiga alegerile cu 34%, fiind urmat de partidul lui Traian Băsescu, PDL, care obținea 33% din voturi. Cu un PNL condus de Tăriceanu, fost premier și inamic declarat al președintelui în funcție, Băsescu susține formarea unui guvern PDL-PSD în jurul lui Emil Boc, liderul democrat-liberalilor.

Era anul în care s-a declanșat criza economică globală ce a lovit puternic România câteva luni târziu, dar în acel moment, țara noastră se bucura încă de aderarea la Uniunea Europeană, iar optimismul era sentimentul dominant printre oamenii politici.

Foamea și lăcomia

Astăzi, dar într-un context mult mai dificil, provocat de criza sanitară, partidul președintelui în funcție încearcă să se alieze cu PSD pentru a forma un nou guvern, după falimentul alianței PNL-USR.

ADVERTISING

Pesediștii și peneliștii erau exasperați după primele șase luni. Și unii, și alții, cu ochii pe sondaje. Cele mai multe conflicte, pe numiri și pe contracte.

Sebastian Lăzăroiu, scriitor, fost consilier prezidențial

Sebastian Lăzăroiu, scriitor, fost consilier al președintelui Băsescu, într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook, amintește de perioada în care PSD și PDL au guvernat împreună.

“Atunci (în 2008) a fost o decizie strategică a PDL să nu lase PSD în Opoziție înaintea prezidențialelor. PSD a acceptat de foame și din lăcomie. Deși contextele sunt diferite, pot să vă spun că pesediștii și pedeliștii erau exasperați după primele 6 luni. Și unii, și alții, cu ochii pe sondaje. Cele mai multe conflicte mocnite erau pe numirile de clientelă și pe contracte”, a scris Sebastian Lăzăroiu.

Analistul spune că, în situația în care se va forma o alianță PNL-PSD, aceasta nu va ține mai mult de un an, din cauza tensiunilor apărute în jurul intereselor financiare din Executiv.

Ambele partide vin după două guvernări dezastru, PSD una de trei ani (2016-2019), iar PNL, una de doi ani (2019-2021). 

Memoria eșecurilor celor două formațiuni e încă proaspătă, iar susținerea opiniei publice pentru cele două partide e la cote scăzute.

Contează ce-și dorește președintele

PSD a crescut în sondaje în perioada cât a fost în Opoziție, dar nu atât de mult încât să se poată spune că și-a refăcut imaginea în rândul alegătorilor.

“Alianța PNL-PSD e singura formulă care are suficientă susținere în Parlament și, atâta timp cât Klaus Iohannis se opune intrării USR la guvernare, nu există o altă soluție. Contează mult mai mult ce-și dorește președintele decât ce-și dorește conducerea PNL”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, pentru SpotMedia.ro.

Acesta crede că liberalii sunt într-o situație foarte proastă după doi ani de guvernare și, oricine ar veni alături de ei, fie PSD, fie USR, îi salvează într-o oarecare măsură, “oferindu-le șansa de a rămâne în Palatul Victoria”.

În ce privește cât va rezista o nouă alianță, Vladimir Ionaș susține că, indiferent de formațiunea care vine alături de PNL, aceasta va rezista cel mult doi ani, în cea mai bună situație posibilă.

“2024 este extrem de important pentru toate partidele, mai ales din perspectiva alegerilor prezidențiale. PSD nu se mai poate lupta cu AUR sau cu USR pentru că a fost la guvernare, iar acestea vor fi percepute ca partide de opoziție. Va avea nevoie de un inamic, iar inamicul va fi candidatul liberalilor la prezidențiale. La fel și în cazul PNL. Va trebui să lupte cu PSD, dușmanul istoric, și atunci e foarte greu de crezut că vor rezista”, a explicat el.

Abia atunci se va putea face o comparație cu anul 2008. Când alianța dintre PDL și PSD s-a destrămat prin ieșirea social-democraților de la guvernare pentru a pregăti asaltul lui Mircea Geoană asupra Palatului Cotroceni.  

Dar nicio alianță PNL-USR n-ar rezista dincolo de toamna anului 2023.

“Cele două partide se luptă pentru același electorat, iar pe partea dreaptă, competiția prezidențială se va desfășura între cele două partide”, consideră Vladimir Ionaș.

“Nu pot fi dimineața la aceeași masă în Guvern, iar seara să se confrunte în campania prezidențială”, a adăugat el.

Partide care s-au născut în Opoziție

Există posibilitatea ca președintele Iohannis să facă presiuni pentru intrarea PSD la guvernare, astfel încât și acest partid să-și asume deciziile grele ce trebuie luate pentru combaterea pandemiei.

Intrarea la guvernare e un risc pe care PSD și-l asumă, pentru că va deconta mai mult decât PNL.

Vladimir Ionaș, sociolog

Un PSD rămas în băncile Opoziției până în 2024 ar fi fost imposibil de învins în alegeri, având șanse mari să câștige tot, inclusiv președinția.

Sociologul Vladimir Ionaș nu susține o astfel de teorie. El consideră că s-a ajuns în acest punct doar pentru că Iohannis își dorește foarte mult să izoleze USR.

“Dar asta mi se pare o strategie greșită, pentru că atât USR, cât și AUR sunt partide care s-au născut în Opoziție și acolo se simt cel mai bine. Trei ani de zile cu cele două formațiuni care vor monitoriza toate acțiunile Guvernului vor fi groaznici pentru PNL și PSD. E un risc pe care PSD și-l asumă, intrând la guvernare, pentru că va deconta mult mai mult decât PNL”, adaugă specialistul.

El consideră că electoratul PSD are așteptări foarte mari în ce privește creșterea pensiilor și a alocațiilor. 

“Dacă aceste legi nu sunt aplicate imediat, vor fi contestați, pentru că au criticat constant guvernele din ultimii doi ani pe aceste subiecte”, a mai spus Vladimir Ionaș.

“AUR va sta la cotitură și va aștepta orice greșeală ca să profite politic. USR va ataca în fiecare zi Guvernul și știm că ambele partide sunt extrem de vocale și vor face o opoziție consistentă. În plus, să nu uităm că mai există un partid nou, cel al lui Dragnea, care va critica PSD pentru intrarea la guvernare. Social-democrații pot face un singurul lucru, să puncteze prin rezultate concrete și să le comunice foarte bine”, crede sociologul.

O alianță PNL-PSD va pune în dificultate ambele partide și va oferi o oportunitate de consolidare formațiunilor aflate în Opoziție, iar durata ei de viață va fi scurtă. Rămâne de văzut ce poate face noua majoritate parlamentară în ce privește reformele necesare din perspectiva PNRR și a crizei pandemice. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇