"Cu PSD e ceva mai simplu!" Rareș Bogdan spune că o coaliție cu USR mai are nevoie de 9 parlamentari: Aritmetica e extrem de dură!

"Cu PSD e ceva mai simplu!" Rareș Bogdan spune că o coaliție cu USR mai are nevoie de 9 parlamentari: Aritmetica e extrem de dură!

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan are o părere puțin diferită de a șefului său de partid, Florin Cîțu, și spune că decizia pentru guvernare trebuie luată cât mai curând. Fostul moderator TV a explicat că matematica arată clar că cea mai simplă soluție e alături de PSD, dar a spus că momentan negocierile rămân deschise și cu USR.

”Noi vom prezenta concluziile discuțiilor (de astăzi din cadrul PNL – n.red.) atât colegilor de la USR, cât și celor de la PSD și vom lua cele mai bune decizii atât pentru români, cât și pentru PNL, dar mai ales pentru români, pentru că deja oamenii sunt exasperați”, a spus Rareș Bogdan, la intrarea în sediul liberalilor.

ADVERTISING

El a prezentat calculele, arătând că la acest moment o coaliție PNL-USR-UDMR ar mai avea nevoie de 9 voturi ca să treacă de Parlament, voturi ce ar putea veni fie de la minoritățile naționale, fie de la parlamentarii din grupul lui Ludovic Orban, fie de la cei neafiliați.

”Aritmetica e însă extrem de dură și de clară, de la un copil de clasa a 2-a, până la orice cetățean. (...) Pentru o majoritate constituită cu cei din PSD, lucrurile sunt mai simple, o majoritate calificată de aproape 300 de parlamentari. E ceva mai simplu, sunt alte incompatibilități, dar pentru țară trebuie să treci peste orice”, a spus Rareș Bogdan.

ADVERTISING

El speră ca până în ultima săptămână a lunii noiembrie să se fi ajuns la o soluție de guvern valid. Câteva lucruri, spune Bogdan, sunt nenegociabile, și unul dintre ele, în opinia sa, este Justiția.

”Sunt câteva linii roșii, indiferent cu cine vom sta și vom face guvern, vă asigur ca reforma și garantarea dreptului justiției este pentru noi un punct nodal, nu vom opri reforma în Justiție și PNL va veni cu o propunere de ministru al Justiției care să fie acceptată de populație. (...)

Nu însemnă că cei actuali vor proceda ca cei de acum 3-4 ani. Dar pentru că există o istorie, trebuie să garantăm că Justiția rămâne la PNL. În rest, vor fi discuții firești”, a adăugat Rareş Bogdan, precizând că e nevoie de această garanție atât pentru cei peste 600.000 de români care au apărat justiția în stradă, cât și pentru partenerii de la Bruxelles.

ADVERTISING

Când jurnaliștii i-au atras atenția că Florin Cîțu a spus că e nevoie de mai multe discuții în interiorul PNL înainte de o decizie, prim-vicepreședintele a răspuns: ”Sigur că președintele Florin Cîțu e președintele partidului, ales de noi și are dreptul la opinie. Pentru negocieri e normal să păstrăm deschise ușile”.

Rareș Bogdan crede că e firesc ca PNL să dea premierul. Dacă se merge pe coaliția cu USR și ei continuă să ceară ca acesta să nu fie Florin Cîțu, atunci europarlamentarul spune că și liberalii pot cere ca miniștrii care au votat demiterea Guvernului să nu mai facă parte din Executiv.

În ce privește UDMR, Rareş Bogdan arată că vor avea 2-3 portofolii în noul guvern, chiar dacă se merge pe alianța cu PSD, unde, practic, nu ar mai fi nevoie de ei pentru a avea majoritate în Parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇