PSD dă startul negocierilor cu PNL pentru guvernare, dar Cîțu nu va fi premier și vor modificarea Constituției: Unii ne-au zis "ciuma roșie". Nu ne-am transformat în Crucea Roșie! (Video)

PSD dă startul negocierilor cu PNL pentru guvernare, dar Cîțu nu va fi premier și vor modificarea Constituției: Unii ne-au zis "ciuma roșie". Nu ne-am transformat în Crucea Roșie! (Video)

Social-democrații au votat, luni, în unanimitate în ședința Consiliului Politic Național începerea negocierilor cu PNL pentru guvernare.

”Am luat următoarea decizie, în unanimitate: PSD va începe negocierile cu PNL, UDMR și minorități. De asemenea, vor fi patru echipe de negociere.

O echipă la nivel politic din care va face parte președintele Marcel Ciolacu, cei doi prim-vicepreședinți, președintele Consiliului Național, secretarul general al partidului și vicepreședintele Mihai Tudose.

O echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al partidului, dl Paul Stănescu.

O echipă care va lucra pe programul de guvernare coordonată de mine și o echipă pe revizuirea Constituției coordonată de senatorul Robert Cazanciuc”, a anunțat într-o conferință de presă Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

Întrebat de posibilitatea ca PSD să-l accepte pe Florin Cîțu premier, Grindeanu a replicat că este exclus acest scenariu.

”Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat: Florin Cîțu nu poate să fie premier într-un guvern care are în componență PSD. PSD-ul consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită de ceva vreme”, a explicat Grindeanu.

Evident că PSD se vede îndreptățit să dea premierul și chiar ar trebui să aibă mai multe ministere decât PNL, având în vedere ponderea din Parlament.

În context, Grindeanu chiar le-a transmis, ironic, celor care ani de zile s-au referit la PSD drept "ciuma roșie", să nu se aștepte acum la concesii și acte politice de caritate.

ADVERTISING

”Dacă ajungem în acea etapă, că prima oară e important să vedem că aceste măsuri sunt puse în practică și fac parte dintr-un program de guvernare... Dacă se ajunge în acea etapă, importantă e ponderea din Parlament. Unii ne-au zis toți acești ani ciuma roșie... Nu ne-am transformat în Crucea Roșie”, a punctat Grindeanu.

De ce vrea PSD să modifice Constituția și ce planuri are cu Justiția

Întrebat de jurnaliști în ce constă dorința PSD de modificare a Constituției, liderul social-democrat a dat câteva exemple vagi, insistând că este posibil, în opinia lor, ca legea fundamentală să nu mai răspundă nevoilor și realităților societății românești.

ADVERTISING

”Să știți că noi avem o echipă de lucru coordonata de Robert Cazanciuc de undeva din februarie anul acesta. Noi credem că acea Constituție, modificată foarte puțin înainte de aderarea la UE.... limitele acelei Constituții din anii `90, deci de 30 de ani, s-ar putea să nu mai corespundă necesităților și realităților din România din acest moment. S-ar putea, am spus!

E normal să abordăm și această componentă. Vă dau un exemplu. Acum 7-8 ani se vorbea de ce înseamnă regionalizare. Nu avem în Constituție această formă de administrație locală. Județele, ca și partenere, sunt prea mici pentru regiunile, de exemplu, din Germania. Și atunci această formă de administrație locală legată de regiune poate fi o temă.

Nu spun că e bună sau rea, dar cred că în acest moment o discuție serioasă legată de Constituția din anii `90 poate fi făcută. O discuție extrem de serioasă, între parteneri serioși, dacă vor să fie parteneri serioși de guvernare”, a mai spus Grindeanu.

Confruntat de jurnaliști cu informații aflate pe surse cum că PSD ar vrea schimbarea formei de guvernământ, astfel încât România să devină din republică semi-prezidențială republică parlamentară, Grindeanu a negat că s-a discutat pe acest scenariu.

Despre subiectul Justiției, mai ales că Rareș Bogdan tocmai anunțase că e nenegociabilă pentru PNL, Grindeanu a preferat să nu discute. Totuși, întrebat de poziția PSD în ce privește desființarea pensiilor speciale și a Secției Speciale, el a răspuns:

”O să venim în ceea ce înseamnă oferta noastră de guvernare, v-am spus că am atins câteva din capitole. Ştiţi că cei care spun de fiecare dată că sunt pentru eliminarea pensiilor speciale au fost cei care au tărăgănat lucrurile. Vă aduc aminte că cel care a promovat ultima dată eliminarea pensiilor speciale din Parlament a fost PSD, în urmă cu câteva luni. Aici nu mi se pare că e un punct care să aibă semne de întrebare.

Cealaltă? Nu mă pronunţ în ceea ce înseamnă justiţia şi ştiţi că mă feresc. Vreau, în schimb, să vă zic un lucru la care cred că ţinem fiecare dintre noi. În tot acest sistem trebuie să existe un principiu care trebuie să stea la bază şi anume cel de check and balances. Fiecare domeniu trebuie să aibă acest check and balance şi acest lucru e valabil inclusiv pentru justiţie”.

Legat de discuțiile pe funcții, Grindeanu a subliniat că PSD nu va abdica de la principiul ca partidul care are premierul să nu poată să aibă și Ministerul Finanțelor, și secretarul general al Guvernului.

”Văzusem ca vor și Finanțele, și premierul, și justiția… Și eventual PSD să vină cu cel mai mare număr de voturi din Parlament și să luăm, dacă ne îngăduie, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul”, a conchis, ironic, Grindeanu.

Sorin Grindeanu după reuniunea CPN, la sediul PSD - 08.11.2021

Conferință de presă susținută de prim-vicepreședintele #PSD Sorin Grindeanu după reuniunea Consiliului Politic Național, la sediul PSD

Publicată de Partidul Social Democrat pe Luni, 8 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇