Ciucă anunță că se poate înlocui limita de 9,4% din PNRR pentru pensii. Ghinea: Gargară!

Ciucă anunță că se poate înlocui limita de 9,4% din PNRR pentru pensii. Ghinea: Gargară!

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Bruxelles, că a convenit cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un alt indicator care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară.

„Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii.

Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară ", a declarat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Premierul a precizat că discuţia cu şefa CE a fost una de principiu, detaliile tehnice urmând să fie discutate la nivel de experţi.

Ghinea: Care alt indicator?

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că nu există un astfel de indicator și că ceea ce spune premierul Ciucă marchează „noi culmi de gargara”.

„ 'Schimbarea PNRR' atinge noi culmi de gargară. S-a mai dus unu la Bruxelles ca să propună… nimic. (...) Azi, premierul Ciucă e la Bruxelles. După ce s-au lăudat acasă că îl schimbă, de la Bruxelles totul e mult mai nuanțat: nu se poate schimba, dar de fapt se propune un indicator diferit de 9,4% din PIB. Care alt indicator? Citat din conferința de presă de adineauri: 'Am discutat că este posibil să înlocuim cu alt mecanism'. La întrebarea unui reporter: Am discutat principii, nu aveam aceste detalii. Aww, era un detaliu, domle", scrie Ghinea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El se întreabă despre care indicator ar putea fi vorba și susține că știe toate variantele existente, negociate timp de șase luni ci Comisia Europeană.

„A zis 'indicator de disciplină financiară'. Și ăsta cu 9,4% / PIB tot indicator de disciplină financiară este. Nu a zis nimic. CARE ALT INDICATOR? Am negociat șase luni subiectul, știu toate variantele discutate cu Comisia. E opțiunea A, B sau C. 9,4% din PIB este de departe cel mai puțin constrângător. De aia și ar putea crește pensiile imediat cu 27%, cum am tot zis. Deci cu ce vor să înlocuiască? Aștept înfrigurat să văd ce propun geniile economice de la București. Și nimic. A fost Ciucă la Bruxelles și tot nu a propus. (...) Este penibil, este jenant pentru șeful unui guvern membru al Uniunii Europene”, comentează fostul ministru al Proiectelor Europene.

ADVERTISING

În luna februrie, PNL afirma că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate fi modificat în acest moment şi că nu există niciun motiv, menţionând însă că procentul de 9,4% din PIB prevăzut în acest document este suficient pentru creşterea pensiilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea însă că va propune eliminarea procentului de 9,4% din PIB din PNRR pentru pensii.

Și premierul Nicolae Ciucă a declarat în mai multe rânduri că nu este de acord cu procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile totale cu pensiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇