Ciolacu susține că pensiile militarilor și polițiștilor nu sunt speciale. Comisia Europeană a cerut explicit ca şi ele să fie incluse în reforma pentru PNRR

Ciolacu susține că pensiile militarilor și polițiștilor nu sunt speciale. Comisia Europeană a cerut explicit ca şi ele să fie incluse în reforma pentru PNRR

Marcel Ciolacu se opune recalculării pensiilor militarilor, despre care susţine că sunt pensii ocupaţionale, nu speciale. Problema e că Bruxelles-ul ne cere să le includem în noua lege a pensiilor, pentru a îndeplini un jalon din PNRR.

”Acelaşi lucru am văzut că este şi la Ministerul de Interne. Din punctul meu de vedere (..) şi nu l-am avut numai acum, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale”, a afirmat el, luni, la sediul PSD.

Liderul PSD a amintit însă că există un jalon, prins de fostul ministru Cristian Ghinea (USR) în PNRR, care prevede ca până la sfârşitul anului să se facă reforma pensiilor.

ADVERTISING

”Vom vedea şi în funcţie de decizile CCR ce soluţie vom găsi, pentru a îndeplini jalonul impus de către domnul Ghinea”, a completat Ciolacu.

Totuşi, lui Marcel Ciolacu nu i se pare normal ca pensia să fie mai mare ca salariul: ”În zona de pensii speciale, în acest moment, cred că am picat cu toţii de acord, este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut în activitate”.

Amintim că recent Comisia Europeană a precizat în mod expres că și pensiile polițiștilor și militarilor (plus alte regimuri speciale) trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate, pentru a fi îndeplinit acel jalon din PNRR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, atât MApN, cât și MAI au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇