Pensiile speciale au crescut de trei ori mai mult decât cele simple în ultimii doi ani

Pensiile speciale au crescut de trei ori mai mult decât cele simple în ultimii doi ani

Valoarea medie a pensiei speciale a crescut în decurs de doi ani cu 1.307 lei, în timp ce pensia contributivă a înregistrat o majorare de 397 de lei, dezvăluie deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, care a făcut calculele ţinând cont de datele oficiale ale Casei Naţionale de Pensii.

Năsui a menţionat, într-o postare pe Facebook, că în perioada martie 2020 – martie 2022, creşterea medie a pensiilor speciale a fost de trei ori mai mare decât cea a pensiilor contributive.

"Haideţi să vedem cum au evoluat pensiile, conform datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, care are în plată 'doar' şase categorii de pensii speciale.

ADVERTISING

Pensia medie a crescut cu 397 de lei. Numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane.

În acelaşi timp, ce să vedeţi, numărul pensionarilor speciali a crescut. Cu încă 300 de beneficiari. Cifra pare mică, dar e mare prin comparaţie cu scăderea numărului de pensionari în total", a completat deputatul.

Pensia specială medie a crescut de peste 3 ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți, în timpul pandemiei....

Publicată de Claudiu Nasui pe Duminică, 5 iunie 2022

În opinia sa, "sistemul pe două viteze al pensiilor speciale" trebuie să dispară. El a adăugat că, în perioada 2017 - 2020, proiectele USR de abrogare a pensiilor speciale "au fost blocate sistematic".

ADVERTISING

"Când s-au apropiat alegerile, PNL şi PSD au schimbat discursul şi s-au prefăcut că susţin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic despre asta. Şi vor tot tergiversa o decizie de acest gen.

Ţineţi minte eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Ar fi putut să adopte proiectul USR depus cu ani în urmă şi care parcursese toate procedurile legislative. De ce nu au făcut-o? Vă zic şmecheria la care au apelat să-şi păstreze privilegiile.

A depus PSD un proiect nou într-o zi şi l-au adoptat în 24 de ore cu încălcarea procedurilor constituţionale. Fiindcă ştiau că în final legea PSD, făcută intenţionat pe repede înainte, va fi anulată", a susţinut reprezentantul USR.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇