Revin pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că legea care le tăia n-a fost adoptată cum trebuie, a decis CCR

Revin pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că legea care le tăia n-a fost adoptată cum trebuie, a decis CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Curtea a admis excepţiile de neconstituţionalitate, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate.

Judecătorii nu au intrat pe fondul actului normativ, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege. Mai exact, a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial.

Ulterior, CCR a explicat într-un comunicat că legea „a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor”.

„Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituţionale obiective şi exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăşi unei valori fundamentale a statului, şi anume a caracterului său democratic”, a argumentat Curtea.

ADVERTISING

Decizia a fost luată cu 6 voturi "pentru" admitere şi 3 "împotrivă".

Judecătorii care au votat împotrivă sunt Daniel Morar, Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu, potrivit Antena3. 

Peste 70 de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Cum s-au abrogat pensiile speciale pentru parlamentari

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.

ADVERTISING

"Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovadă de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum, dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos", a declarat Turcan.

Reacţia USR

USR a transmis că decizia de joi a CCR reprezintă o palmă pe obrazul românilor care, după o viaţă întreagă de muncă cinstită şi de contribuit la sistemul de pensii, de abia îşi duc traiul de azi pe mâine.

Şi, totodată, decizia Curţii arată tuturor de ce vechile partide politice refuză cu obstinaţie să numească la Curtea Constituţională oameni profesionişti şi integri, preferând cozile de topor gata să răspundă oricând comenzilor venite de la centru, mai acuză USR.

„Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon şi mulţi, mulţi alţii îşi recapătă privilegiile imorale, prin grija judecătorilor Curţii Constituţionale, unii beneficiari ei înşişi de pensii speciale”, subliniază USR.

ADVERTISING

„Restauraţia privilegiaţilor, asta ne livrează azi Curtea Constituţională. Instanţa supremă consfinţeşte ceea ce românii simt în fiecare zi: clasa de şmecheri e mai egală decât noi, restul. Vom continua lupta împotriva pensiilor speciale cu toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR.

„Înainte de a pleca din fruntea CCR, preşedintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiţă pentru a declara neconstituţională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeaşi CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată.

Acum înţelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat, chiar dacă a fost depus câţiva ani după primul proiect al USR de eliminare a acestor privilegii.

Noi, însă, vom redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale, în aşa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituţional. Să vedem dacă PSD va fi dispus să îl şi voteze, aşa cum au pretins că ar fi dispuşi să facă”, a precizat şi deputatul USR Cristian Seidler.

Ani la rând, pensiile speciale – ale parlamentarilor, dar şi ale altor categorii – au fost apărate cu dinţii de PSD, PNL şi celelalte partide tradiţionale. În februarie anul trecut, la insistenţa USR, care a pus subiectul pensiilor speciale pe agenda publică, vechea clasă politică a fost nevoită să accepte măcar desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, mai indică sursa citată.

Acum, graţie CCR - instituţie puternic politizată, care a sabotat constant toate încercările de eliminare sau măcar impozitare a pensiilor speciale - parlamentarii îşi recapătă privilegiile şi îi vor sfida în continuare pe românii obişnuiţi, care au, după o viaţă de muncă, pensii mizere.

USR reaminteşte că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foştilor parlamentari se numără trei foşti parlamentari: Valer Dorneanu (PSD), preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) şi Varga Attila (UDMR).

Gaură de 1 milion de euro pe lună

USR aşteaptă publicarea motivării deciziei CCR pentru a vedea exact motivele pentru care a fost declarată neconstituţională legea, mai ales că, la acel moment, Avocatul Poporului spunea că a analizat legea şi că nu a identificat vreun motiv de neconstituţionalitate.

„Până atunci, un lucru este însă foarte clar: pensiile speciale ale parlamentarilor vor face iar, lunar, în bugetul de stat o gaură de peste 1 milion de euro. Foştii parlamentari ajunşi la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câţiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei!”, conchide comunicatul de presă al USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇