Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale pe care le primeau. Lider PNL, către români: Nu vă bucurați încă

Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale pe care le primeau. Lider PNL, către români: Nu vă bucurați încă

Parlamentarii au votat miercuri eliminarea pensiilor speciale pe care le puteau primi. Amintim că mai multe formațiuni au depus proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Cel votat astăzi aparține PSD, însă i-au fost adăugate, prin amendamente, prevederi din proiectele inițiate de USR și PNL.

Astfel avem situația în care pensiile aleșilor sunt desființate cu proiectul PSD, partid care le-a introdus în 2015.

Situația a fost taxată atât de Dan Barna, cât și de Ludovic Orban. Barna a citat din Bogdan Petriceicu Hașdeu: ”Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău”.

Și Orban a subliniat că deși USR și PNL au depus legislatura trecută proiecte pe acest subiect, PSD a ales să le țină la sertar. Acum, a spus liderul PNL, social-democrații s-au ”bătut ca într-un concurs de frumusețe” să-și impună proiectul lor, deși a fost depus în această legislatură, începută după alegerile din noiembrie anul trecut.

ADVERTISING

Însă, mai mulți parlamentari, inclusiv de la PNL, spun că eliminarea nu este decisă încă. Mai exact, Florin Roman le-a transmis românilor de la tribuna Parlamentului să nu se bucure încă, pentru că există posibilitatea ridicată ca CCR să declare neconstituțională legea.

UDMR a fost singurul partid care a anunțat că nu votează, considerând că eliminarea pensiilor speciale trebuie făcută în bloc, nu doar în ce-i privește pe aleși.

Amintim că la acest moment legea prevedea ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Cei cu 2 mandate primeau 60%, iar cei cu un mandat încheiat 40%.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din Parlament:

16:54 - Raportul Comisiei de statut a Camerei Deputaților și Senatului a fost adoptat cu 357 de voturi ”pentru”, 0 voturi împotrivă și 0 abțineri. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au ales să nu voteze, deși erau prezenți.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

16:48 - De la PSD vorbește și Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

”Nu în 2010 s-au inventat pensiile speciale, ci în 2005 de Valeriu Stoica. (...) Trebuie să recunoaștem că înaintașii noștri au greșit. Dar nu putem să începem să vorbim atât timp cât noi suntem beneficiari. De aceea a fost important azi să votăm acest proiect”, spune Simonis.

16:44 - De la PNL vine la microfon și Florin Roman.

”Eu am mai văzut filmul asta de două ori. (…) Astăzi au fost trei proiecte, unul singur original, cel al PNL, care într-adevăr rezolva problema pe viitor dar lăsa nerezolvată problema celor în plată. Vorbesc pentru românii de acasă: Nu vă bucurați încă. Actualul proiect din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituționalitate”, spune liberalul.

16:41 - Ia cuvântul Diana Șoșoacă, senator neafiliat.

”Mă uitam la dl Orban și nu mi-am imaginat că există cineva care să vorbească mai tare decât mine. (…) Toți trebuie să vă cumpărați Constituției. De ce mințiți poporul român. Ceea ce votați se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile.

ADVERTISING

Și nu cred că va trece de CCR. Dacă chiar doriți să schimbați această lege faceți în așa fel încât să treacă și de CCR”, spune Șoșoacă, cea care a intrat în Parlament pe listele AUR, dar care acum deja nu mai este în acest partid.

16:37 - A venit la microfon liderul PSD, Marcel Ciolacu. Spune că s-a ajuns aici pentru că Guvernul a decis înghețarea pensiilor și atunci nu se putea ca parlamentarii să aibă pensii speciale în recesiune.

Ciolacu susține că măsura putea fi luată fie de Guvernul Orban, fie de actualul Guvern Cîțu, pentru toate pensiile speciale, prin ordonanță de urgență. Doar pentru cele parlamentare era nevoie de Legislativ.

”Astăzi cred că toți parlamentraii vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale și sper ca mâine dvs, coaliția pierzătorilor, veți da o ordonanță de urgență și veți merge cu dreptatea până la capăt”, spune Ciolacu, în aplauzele social-democraților.

16:30 - Ludovic Orban ia cuvântul:

”Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, să arate că cine împarte nu își face parte și că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii chiar dacă este la decizie”, spune Orban, amintind de asemenea că PSD a reintrodus, cu spijinul UNPR și ALDE, pensiile speciale.

”Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva introducerii pensiilor speciale a fost PNL. Voi ați votat pentru”, spune Orban, arătând cu degetul, practic, și către colegii de coaliție de la UDMR.

Orban subliniază și că deși USR și PNL au depus legislatura trecută proiecte pe acest subiect, PSD a ales să le țină la sertar. Acum, spune liderul PNL, social-democrații s-au ”bătut ca într-un concurs de frumusețe” să-și impună proiectul lor, deși a fost depus în această legislatură, începută după alegerile din noiembrie anul trecut.

”Îmi scot pălăria în fața tuturor parlamentarilor care astăzi vor vota pentru eliminarea pensiilor speciale, indiferent din ce partid sunt. Și sper să facă asta nu pentru că le-a spus partidul, ci pentru că este concluzia lor personală”, a încheiat Orban.

16:27 - De la USR-PLUS vorbește Dan Barna:

”Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău”, își începe Barna discursul, cu un citat din Bogdan Petriceicu Hașdeu.

El atrage astfel atenția că PSD a ajuns în situația să recunoască faptul că pensiile speciale pe care le-au impus sunt greșite.

16:26 - Ia cuvântul George Simion, de la AUR:

”Noi am promis în capmanie că votăm pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, așa că nu avem altă opțiune decât de a vota pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și sper să ajungem a plafonarea pentru alte categorii speciale.

16:20 - S-a încumetat să vină la microfon un reprezentant UDMR.

”Dvs tocmai vă pregătiți să înșelați alegătorii eliminând cea mai mică dintre pensiile speciale. Am ajuns la un capitol unde demagogia și populismul au atins cote maxime. Partidele sunt la un pas să arunce iar praf în ochii alegătorilor de dragul imaginii”, spune reprezentantul UDMR, atrăgând atenția că ar trebui eliminate toate pensiile speciale.

Așadar, parlamentarii UDMR nu vor vota eliminarea.

16:14 - Ar fi trebuit să înceapă dezbaterile, însă parlamentarii se ceartă cine ar trebui să vorbească primul. Inițial s-a spus că va fi în ordinea mărimii, PSD urmând să ia primul cuvântul, dar liderul deputaților social-democrați Alfred Simonis a spus că nu poate fi obligat să vorbească când doresc ceilalți, și își rezervă dreptul să ia apoi cuvântul.

După consultări, Anca Dragu a anunțat că dă cuvântul liderului minorităților naționale, dar nici acesta nu a vrut să vorbească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇