Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, un raport de respingere la proiectul de lege iniţiat de USR privind abrogarea articolului care permite acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Pentru abrogare au votat doar deputații USR, afirmă Silviu Dehelean (USR).
Mai exact, pentru respingerea abrogării în Comisia Juridică s-au pronunțat prin vot 15 deputaţi, iar 2 s-au abţinut, informează Agerpres.
Urmează votul în plenul Camerei Deputaţilor, care este prima sesizată în cazul acestui proiect de lege, după care el își va continua traseul la Senat, care este camera decizională.
”PNL și PSD își continuă colaborarea din Parlament când vine vorba de privilegiile pentru baroni”, a comentat pe Facebook Silviu Dehelean, deputat USR și membru al Comisiei Juridice.
”Astăzi, in Comisia Juridică, am propus adoptarea proiectului de abrogare a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, din 1992 și până în prezent. Rezultatul votului: doar USR a votat pentru. PNL-PSD-UDMR au dat aviz negativ pe lege. Urmează și votul final din plen. Merita toți primarii care au devalizat bugetele statului pensii speciale? Asta e prioritatea PNL și PSD azi, în plină criză socială - Privilegii pentru baroni. Macar putina decență dacă ar avea”, a mai postat acesta.
Proiectul USR prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2022, articolul 210 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555. din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă".
Articolul 210 precizează: "Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (...) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă - cunoscută sub denumirea de pensie specială - pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean".