Dan Barna, despre desființarea pensiilor speciale: Este un grup de lucru la Ministerul Muncii

Dan Barna, despre desființarea pensiilor speciale: Este un grup de lucru la Ministerul Muncii

Vicepremierul Dan Barna a comentat, duminică, stadiul în care se află proiectul de desființare a pensiilor speciale, asumat în campania electorală, deoarece până acum această măsură a fost luată doar în ceea ce privește pensiile parlamentarilor.

“A fost primul angajament care a funcţionat la două luni după începerea mandatului, eliminarea acestor pensii speciale ale parlamentarilor, care avea şi un rol de simbol şi de declaraţie pentru că era foarte greu să fim credibili că într-adevăr ne ocupăm de pensiile speciale atâta timp cât noi ca parlamentari nu ni le-am fi desfiinţat pe ale noastre şi a fost unul din argumentele cu care am reuşit să îi convingem pe colegii de coaliţie. Am reuşit această desfiinţare şi eu cred că este un lucru bun şi important. Pentru restul pachetului de pensii speciale existente în momentul de faţa în România este un grup de lucru la Ministerul Muncii”, a explicat Dan Barna, la emisiunea „Insider Politic” de la PrimaTV.

El a precizat că cele trei partide din coaliţie au viteze diferite în privinţa reformelor.

“Suntem într-un context în care în care votul cetăţenilor români ne-a spus foarte clar că România trebuie să fie condusă de o coaliţie de trei partide, aceasta este realitatea. Sunt trei partide cu viteze diferite de reformă, de intenţie de reformă. Un USR-PLUS care vrea ca toate reformele din programul de guvernare să devină cât mai repede realitate, ceilalţi doi parteneri având ritmuri diferite pe un subiect sau altul. (…) Este şi acest context electoral intern în PNL care nu favorizează, să spunem.

Pensiile speciale ale primarilor, de exemplu. Sunt prorogate, puteau fi eliminate, doar că actualul context politic nu încurajează… Unele dintre reforme asupra cărora să zicem că ar exista în principiu disponibilitate, în realitate nu sunt acum pe agenda şi vor fi sper eu din octombrie încolo”, a precizat vicepremierul.

Orban răspunde USR-PLUS: Nu se plătesc pensii speciale pentru primari pentru că eu, ca premier, şi Guvernul Cîţu am prorogat

Întrebat dacă există consens în ceea ce priveşte pensiile speciale ale magistraţilor, Dan Barna a răspuns: “Există un consens că vor fi abordate toate pensiile speciale, unele vor fi desfiinţate, altele în funcţie de decizii deja existente ale Curţii Constituţionale vor fi plafonate sau vor fi reglementate astfel încât să nu avem acele situaţii….Din octombrie încolo mă aştept ca după ce va trece perioada electorală din partide din coaliţie şi vom avea o perioadă zic doi ani în care chiar putem să facem reforme până să intrăm din nou logica electorală a lui 2024 şi acest subiect să devină realitate, mai ales că abordarea şi stabilizarea reforma sistemului de pensii este una dintre reformele din PNRR unde România şi-a luat ca stat un angajament să vină cu o reformă pe acest sistem”.

Cristian Ghinea spune că Puterea nu a căzut de acord ce pensii speciale trebuie eliminate

Dan Barna a mai fost întrebat în legătură cu faptul că deşi susţine abrogarea pensiilor speciale, totuşi are un secretar de stat la Ministerul de Interne care cumulează pensia specială cu salariul şi cum se împacă cele două situaţii.

“Vreau să facem o distincţie între persoanele individuale care beneficiază de o lege strâmbă şi necesitatea corectări acelei legi. Oamenii care în momentul ieşirii la pensie au avut un anumit cadru de reglementare, cum este şi cazul colegei mele, nu sunt vinovaţi de faptul că statul român, Parlamentul a creat o lege strâmbă. Deci eu nu vreau să facem o vânătoare de vrăjitoare, cei care beneficiază de pensii sunt persoane non grata pentru societate pentru că nu e etic şi nu e nici corect şi nu aşa funcţionează. Noi trebuie să îndreptăm legile, să facem un sistem legislativ astfel încât să existe o echitate în ceea ce înseamnă beneficiul dreptului la pensie în funcţie de ceea ce ai muncit şi ceea ce ai oferit societăţii pe perioada de muncă activă”, a transmis Dan Barna.

Turcan: Sunt 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru ei este de 9.600 lei

Va ieși USR-PLUS de la guvernare?

Dan Barna a mai fost întrebat când va fi desfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

“Este un proiect care se va întâmpla. Secţia specială va fi desfiinţată, e un obiectiv asumat de coaliţie. Avem însă în momentul de faţă un blocaj şi eu sunt convins că vom găsi o soluţie. După cum ştiţi UDMR are o poziţie prin care nu se desfiinţează Secţia specială, ci pur şi simplu este mutată la Parchetul General cu altă plăcuţa pe uşă, ca direcţie în loc de secţia distinctă”, a afirmat Barna.

Întrebat dacă crede că UDMR se va răzgândi în această privinţă, vicepremierul a răspuns: “Eu sunt foarte convins că vom găsi o soluţie pentru că poziţia lor e cumva tehnicalitate şi nu săptămâna aceasta, am discutat o variantă, săptămâna viitoare va veni din nou colegul meu Stelian Ion, ministrul Justiţiei cu propuneri prin care să răspundem la argumentele invocate de cei de la UDMR”.

Dan Barna a mai opinat că magistraţii nu trebuie să beneficieze de un tratament special.

Pensii speciale există peste tot în lume. De ce la noi e o problemă și cum s-ar putea rezolva. Parlamentul doar s-a făcut că a găsit o soluție - Interviu cu Aurelian Dochia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇