Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificarea statutului deputaților și senatorilor, prin care au fost desființate pensiile speciale pe care le primeau parlamentarii.
Până acum, legea prevedea ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Cei cu 2 mandate primeau 60%, iar cei cu un mandat încheiat 40%.
Pe 17 februarie parlamentarii au votat desființarea pensiilor speciale la care aveau dreptul.
Mai multe formațiuni depuseseră proiecte de lege pe acest subiect, însă a fost ales cel al PSD, căruia i-au fost adăugate, prin amendamente, prevederi din proiectele inițiate de USR și PNL.
Astfel, s-a ajuns la situația în care pensiile aleșilor au fost desființate cu proiectul partidului care le-a introdus în 2015. Ironia nu a rămas netaxată de liderii PNL și USR.
Dan Barna chiar și-a început discursul cu un citat din Bogdan Petriceicu Hașdeu: ”Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău”.
În orice caz, până ieri au fost emoții, pentru că exista posibilitatea ca legea să fie atacată la CCR. Avocatul Poporului nu a făcut-o însă, astfel ea a putut fi promulgată.
La proiectul PSD a fost adăugat un amendament al celor de la USR-PLUS care stipulează că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare. Mai multe voci, inclusiv din PNL, au susținut că această prevedere ar pica la CCR.
Amintim că singurul partid care nu a votat desființarea pensiilor speciale parlamentare a fost UDMR. Reprezentanții Uniunii au explicat că ei vor ca această desființare să fie făcută unitar pentru toate categoriile care primesc pensii speciale.