Parlamentarii au rămas, oficial, fără pensii speciale. Iohannis a promulgat legea

Parlamentarii au rămas, oficial, fără pensii speciale. Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificarea statutului deputaților și senatorilor, prin care au fost desființate pensiile speciale pe care le primeau parlamentarii.

Până acum, legea prevedea ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Cei cu 2 mandate primeau 60%, iar cei cu un mandat încheiat 40%.

Pe 17 februarie parlamentarii au votat desființarea pensiilor speciale la care aveau dreptul.

ADVERTISING

Mai multe formațiuni depuseseră proiecte de lege pe acest subiect, însă a fost ales cel al PSD, căruia i-au fost adăugate, prin amendamente, prevederi din proiectele inițiate de USR și PNL.

Astfel, s-a ajuns la situația în care pensiile aleșilor au fost desființate cu proiectul partidului care le-a introdus în 2015. Ironia nu a rămas netaxată de liderii PNL și USR.

ADVERTISING

Dan Barna chiar și-a început discursul cu un citat din Bogdan Petriceicu Hașdeu: ”Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că ești bun și dânsu-i rău”.

În orice caz, până ieri au fost emoții, pentru că exista posibilitatea ca legea să fie atacată la CCR. Avocatul Poporului nu a făcut-o însă, astfel ea a putut fi promulgată.

La proiectul PSD a fost adăugat un amendament al celor de la USR-PLUS care stipulează că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare. Mai multe voci, inclusiv din PNL, au susținut că această prevedere ar pica la CCR.

ADVERTISING

Amintim că singurul partid care nu a votat desființarea pensiilor speciale parlamentare a fost UDMR. Reprezentanții Uniunii au explicat că ei vor ca această desființare să fie făcută unitar pentru toate categoriile care primesc pensii speciale.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇