Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile.
Banca Mondială a propus cele trei soluții de reformă a sistemului de pensii din calitatea sa de consultant oficial al Ministerului Muncii.
Soluțiile BM, anunțate de ministrul Marius Budăi sunt simple, dar au o mare problemă.
Sunt simple:
- să țină cont de contributivitate,
- să aibă un stagiu minim de plată
- şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.
Problema: aceste trei sugestii sunt în contradicție cu legislația actuală, care permite pensii mai mari decât venitul salarial și, pentru anumite categorii, nu ține cont de contributivitate, iar vechimea pare uneori stabilită arbitrar de către legiuitor.
Afectate de cele trei soluții propuse de Banca Mondială ar putea fi pensiile așa numite ”speciale” – pentru anumite categorii de foști salariați – îndeosebi din rândul demnitarilor, instituțiilor de forță și, mai nou, din administrație.
Marius Budăi a mai spus că materialul Băncii Mondiale a fost depus și la cabinetul premierului, ”aşa cum este normal”.
Cum pensiile vor face obiectul unor noi reglementări, decizia privind forma finală – care trebuie luată anul acesta – va reveni unui comitet interministerial prezidat de premierul Nicolae Ciucă.
Ce presupune reforma pensiilor
Reforma pensiilor presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani, reiese din PNRR.
Noua lege ar urma să stabilească un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Prin noul act normativ se dorește introducerea unei noi formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității.
Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.
Noul cadru legislativ ar urma să fie finalizat și aprobat de Guvern în 2022 și promulgat de președinte până în 2023, reiese din anexele PNRR.
Citeşte articolul 3 propuneri prin care Banca Mondială pune la încercare guvernul privind reforma din PNRR a pensiilor integral pe Curs de Guvernare