PNL: Procentul de 9,4% din PIB pentru pensii e suficient şi pentru creşteri. PNRR nu poate fi modificat până în 2023

PNL: Procentul de 9,4% din PIB pentru pensii e suficient şi pentru creşteri. PNRR nu poate fi modificat până în 2023

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate fi modificat în acest moment şi că nu există niciun motiv, menţionând însă că procentul de 9,4% din PIB prevăzut în acest document este suficient pentru creşterea pensiilor.

„În acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care mai degrabă e împotriva intereselor noastre ca şi stat. De ce acest lucru? În primul rând, pentru că o modificare a PNRR în acest moment ar implica, bineînţeles, întreruperea exerciţiului bugetar, lucru care ar afecta banii pe care îi primim din zona Uniunii Europene.

În acest moment, PNRR funcţionează, deja există peste 2 miliarde de euro care au ajuns în România şi în mod clar că, dacă, teoretic, am întrerupe acest lucru şi am dori o renegociere cel puţin pentru anul 2022, am pierde o bună parte din aceşti bani", a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, după şedinţa conducerii partidului.

ADVERTISING

El a precizat că premierul Nicolae Ciucă a prezentat în şedinţă discuţiile purtate pe subiectul pensiilor atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu miniştrii direct responsabili şi cu competenţe în această zonă, precum şi discuţiile din cadrul Comitetului interministerial de implementare a PNRR.

Stroe a spus că, din punct de vedere procedural, termenul definit de Comisia Europeană pentru eventuale modificări ale PNRR este anul 2023, fiind prima dată la care statele beneficiare ale acestui program pot face modificări, dar numai în strictă legătură cu modul în care au fost implementate până în 2023 angajamente luate anul trecut.

Dacă sunt bani, de ce nu?

Potrivit acestuia, PNL s-a angajat să reformeze sistemul de pensii pe principiul contributivităţii, menționând că procentul de 9,4% din PIB pentru pensii este suficient şi pentru creşterea acestora.

"9,4% din PIB prevăzut în PNRR în momentul de faţă este o sumă suficientă şi, dacă ar fi să facem un calcul simplu în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o eventuală creştere a pensiilor. Şi dacă este să ne la raportăm la recent invocata Lege 127, după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB.

ADVERTISING

Asta înseamnă că există bani în acest moment pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am angajat. Deci, din punctul nostru de vedere, atât timp cât există bani, nu are niciun rost sau nu există niciun interes din partea statului român să intervină în mod abrupt şi să blocheze acest lucru", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Procentul de 9,4% din PIB, a arătat liberalul, nu cuprinde şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, sistemul de pensii ocupaţionale sau pensiile speciale.

"Deci 9,4% s-ar putea în viitor, de exemplu la anul, să reprezinte mult mai mult ca şi sumă decât 9,4 în momentul de faţă. Dacă vom creşte PIB-ul, şi încasările din PIB vor fi mult mai mari.

Pe cale de consecinţă, vom avea suficienţi bani pentru a creşte pensiile şi pentru a satisface acest deziderat, această declaraţie de intenţie a tuturor partidelor politice. Dar încă o dată, ca să încheiem acest subiect: cel mai important lucru este să existe o reformă care să redefinească un cadru sănătos pentru cheltuieli bugetare în zona pensiilor din România, cel mai important lucru în acest moment pentru noi este acea prioritate de a implementa acest PNRR", a subliniat Ionuţ Stroe.

Declarație de presă susținută de Ionuț Stroe, Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal

Declarație de presă susținută de Ionuț Stroe, Purtătorul de cuvânt al Partidului Național LiberalDetalii ➡️ https://pnl.ro/declaratia-de-presa-sustinuta-de-purtatorul-de-cuvant-al-partidului-national-liberal-ionut-stroe-1-februarie-2022/

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Marţi, 1 februarie 2022

PSD spune că subiectul a fost discutat recent și la Cotroceni

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi (PSD), a transmis marţi că nu va renunţa sub nicio formă la creşterea pensiilor, deoarece reprezintă o necesitate.

ADVERTISING

Ministrul Muncii a făcut referire la renegocierea procentului de 9,4% din PIB inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca plafon maxim al cheltuielilor cu pensiile.

"A fost o discuţie la Cotroceni la începutul anului, în care am susţinut exact acest lucru (creşterea pensiilor - n.red.), inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9,4% din PIB, pus din pix de domnul Ghinea de la USR. Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru. Nu avem voie să lăsăm ca acţiunile fără logică ale USR, din PNRR, să afecteze milioane de pensionari. Este obligaţia noastră să apărăm drepturile pensionarilor", a menţionat Marius Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că discuţiile din ianuarie dintre preşedintele Klaus Iohannis şi membrii Guvernului au vizat mai multe subiecte, între care şi renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precizând că nu s-a pus problema unui acord pe acest subiect.

„La discuția pe care am avut-o împreună cu domnul președinte cu fiecare ministru în parte s-au discutat mai multe subiecte. A fost și acesta și atunci am fost la fel de clari în ceea ce privește posibilitatea de renegociere.

Este adevărat, domnul ministru a prezentat și atunci și de altfel a discutat și cu mine că acest procent de 9,4 nu ar fi suficient, suntem cu toții de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor în general”, a declarat premierul, citat de Digi24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇