Fondul Monetar Internaţional a revizuit pozitiv prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.
Cifrele s-au îmbunătățit substanțial din aprilie, când estimarea FMI era de 2,2%.
Bugetul pentru acest an este construit pe o creştere a PIB de 4,6%.
Creșterea economică va fi susținută de cererea internă, precizează FMI.
În ceea ce privește prețurile, FMI precizează că energia și alimentele vor menține inflația la un nivel ridicat până la sfârșitul lui 2023. FMI prognozează o inflaţie medie de 13,3% pentru acest an şi una de 10% pentru anul viitor.
Recomandările FMI
FMI recomandă Guvernului eliminarea treptată a plafoanelor pentru prețurile la energie și înlocuirea acestora cu măsuri care să vizeze doar persoanele cele mai vulnerabile.
În plus, FMI subliniază că este nevoie de o reformă a pensiilor și a salariilor din sistemul public, pentru a contribui la îmbunătățirea bugetului pe termen mediu și pentru a asigura previzibilitatea.
"Deşi salută recentele măsuri fiscale, directorii încurajează autorităţile să aibă în vedere o reformă mai ambiţioasă în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi îmbunătăţirea eficienţei TVA", precizează FMI, citat de Agerpres.
FMI mai arată că rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR va trebui să continue să crească pentru a preveni apariţia unei spirale salarii-preţuri.
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti, în perioada 30 mai - 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei româneşti.
Raportul complet al FMI referitor la România poate fi citit aici