Marcel Ciolacu susţine că salariul minim trebuie majorat la 3.000 lei având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri.
„Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 de lei. Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români.
Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor", a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Buzău, citat de Agerpres.
El a subliniat că, prin majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor cu 10%, va creşte puterea de cumpărare a românilor şi astfel va putea fi compensată inflaţia.
De fapt, sunt doar 800.000 de angajaţi cu salariul sub 3.000 de lei
Datele de la Inspecţia Muncii, consultate de ZF, arată însă că sunt vreo 1,2 milioane de salariaţi care în prezent câştigă salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, industria alimentară şi agricultură).
Marcel Ciolacu a mai spus că costul asociat creşterii – de 450 de lei – va fi împărţit între stat şi angajator.
Un calcul ZF arată că, dacă salariul minim creşte cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creştere a bugetelor de salarii de cel puţin 1 miliard de euro în 2023.
Cele mai multe salarii minime sunt în sectorul privat, în comerţ şi în fabrici.
„Din punctul meu de vedere, este bine că salariul minim creşte, dar modul în care se face această creştere este o „cârpeală“. Mi-ar plăcea să văd o strategie pe termen lung de creştere a salariilor, dar în acelaşi timp să existe o eficientizare a modului în care se cheltuiesc banii în sectorul bugetar, cu angajaţii de la stat. Salariile minime existente sunt extrem de mici, nu acoperă coşul minim de consum, ele trebuie să crească, dar trebuie dublată de eficientizarea aparatului de stat“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.